Teckel

Ben je op zoek naar een energieke, speelse en eigenwijze gezelschapshond? Dan is de teckel met zijn grote persoonlijkheid een echte aanrader.

Teckel

Lees meer

Rasgeschiedenis

Een teckel of dashond is een kruising tussen Engelse, Duitse en Franse jachthonden en terriërs. Het woord dashond komt van dash warrior, wat dassenstrijder betekent. Het ras werd in de eerste plaats gefokt om zich door de tunnels van een dassennest te kunnen bewegen. Met hun langwerpige lichaam en korte poten zijn teckels ideale gravers.

In de negentiende eeuw werden teckels dankzij verschillende Europese koninklijke families populair als huisdier. De faam van de Duitse hondjes nam weer af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag zijn ze populairder dan ooit. 

Karakter van een teckel

Ondanks hun kleine formaat hebben teckels een grote persoonlijkheid. Hun energieke karakter maakt van een teckel de ideale gezelschapshond. Verder kunnen teckels goed overweg met kinderen en zijn ze uitstekende waakhonden. De hondjes zijn bovendien erg onafhankelijk, maar ze kunnen soms ook koppig zijn.

Activiteit

Teckels zijn actieve honden. Ze hebben dagelijkse wandelingen nodig. Hou het gewicht van je teckel in de gaten. Een te zware teckel kan last krijgen van zijn rug. Om zijn rug te beschermen laat je je teckel beter nooit op en af de trap of meubels springen.

Door zijn koppigheid kan het een uitdaging zijn om hem te trainen. Je zal geduldig en consequent moeten zijn in je training. Het kan zijn dat je teckel ongewenst gedrag vertoont wanneer hij eenzaam of verveeld is. 

Vachtverzorging van een teckel

Er bestaan drie soorten vachttypen:

Teckels met een kortharige vacht hebben geen speciale zorg nodig. Langharige teckels moeten regelmatig geborsteld en gekamd worden om klitten te voorkomen. Ruwharige teckels moeten regelmatig geborsteld en getrimd worden.

Training

Teckels zijn jachthonden met een uitstekende neus. Daarom blaft en ruikt het ras graag. Teckels jagen graag op andere kleine dieren.Train de sociale vaardigheden van je teckel door hem vroeg in contact te brengen met vreemden en kinderen. Nodig regelmatig bezoekers uit of neem je teckel mee naar drukke parken.

Het kan een uitdaging zijn om je teckel te trainen door zijn koppige karakter. Maak hem duidelijk dat jij de leider bent. De beestjes leren snel als ze gemotiveerd zijn. Herhaal dezelfde oefening niet steeds opnieuw, want dan zullen ze zich vervelen. Gebruik complimenten en traktaties om hen te belonen.

Sommige baasjes ondervinden problemen bij de zindelijkheidstraining van hun teckel. Geduldig en consequent zijn is de boodschap.

Raskenmerken van een teckel

Type

De teckel behoort tot de familie van de dashonden. Andere honden binnen deze familie zijn de kaninchenteckel en de dwergteckel.

Grootte en gewicht

Kleur

De vacht van een teckel bestaat in verschillende kleuren en kleurencombinaties. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, bruin en roodbruin.

Bijzondere kenmerken

Om de rug van je teckel te beschermen laat je hem best hellingen of opstapjes gebruiken om op en af meubels te springen. Verder hou je je hond best horizontaal vast met je ene arm aan zijn achterkant en de andere arm aan zijn borst.

Leeftijd

De teckel wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Teckels zijn gezonde hondjes die over het algemeen erg oud worden. Een teckel heeft echter wel sneller last van rugklachten dan andere rassen. Te zware teckels krijgen makkelijker last van hun rug. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://teckelclub.be

Daarnaast zijn teckels ook gevoelig aan:

Voeding

Teckels hebben een vrij grote eetlust in vergelijking met andere honden van hun grootte. Kies je voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond.

Hou het gewicht van je teckel in de gaten. Een te zware teckel krijgt namelijk sneller last van zijn rug. Met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging kan je rugklachten voorkomen. Verder heeft een teckel pup speciale voeding nodig.

Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Vijf weetjes over teckels

  1. Teckels zijn koppig. Train de beestjes geduldig en consequent.
  2. Er bestaan kortharige, langharige en ruwharige teckels.
  3. Hou het gewicht van je teckel in de gaten. Een te zware teckel krijgt sneller last van zijn rug.
  4. Het ras heeft een jachtinstinct.
  5. Een teckel verveelt zich snel. Wissel hun activiteiten en oefeningen af.

Alle hondenrassen

Bekijk hier de volledige lijst hondenrassen opgenomen in onze test.

Hondenras kiezen?

Doe de test en kijk welke viervoeter er het beste bij jou past.