Devon rex

Ben jij op zoek naar een ondeugende en speelse kat met een uniek uiterlijk? Dan is de Devon rex jouw perfecte match.

Devon rex

Lees meer

Rasgeschiedenis

De eerste Devon rex kat ontstond in 1960 in Devonshire. De kat Kirlee werd geboren met een gekrulde vacht. Deze vachtmutatie kwam eerder al voor bij de Cornish rex. Na het kruisen van een Devon rex en een Cornish rex bleek dat het bij dit ras om een nieuw vachttype ging. Later werden Devon rex katten gekruist met siamezen, Britse kortharen en burmezen. In 1979 werd het ras officieel erkend door de internationale kattenverenigingen.

Karakter van een Devon rex

De Devon rex heeft een intelligent, aanhankelijk en sociaal karakter. Hij is alert en vindt het heerlijk om op de schouder van zijn baasje te zitten of liggen. Een Devon rex kat is niet spraakzaam, maar hij miauwt wel als hij je aandacht wil trekken of je iets wil laten zien.

Een Devon rex is speels en extravert. De kat kan goed overweg met andere huisdieren, oudere kinderen en vreemden. Hij houdt er niet van om langere periodes alleen te zijn.

Tijdens het avondeten komt hij graag mee aan tafel zitten. Let goed op je bord en geef hem alleen kattenvoer.

Activiteit

Daag je Devon rex mentaal en fysiek uit. Als hij zich verveelt, kan hij erg ondeugend zijn.

Vachtverzorging van een Devon rex

De vacht van een Devon rex is makkelijk te onderhouden. De katten verharen minder dan andere rassen. Hun vacht is het dikst op hun rug en zijkanten. 

Wees voorzichtig terwijl je de vacht van je Devon rex verzorgt. Hij heeft een gevoelige vacht die je tijdens het borstelen makkelijk kan beschadigen. Sommige Devon rex katten hebben een vettige huid op hun poten en in hun huidplooien. Een wekelijks bad is dan een goede oplossing.

Training

Een Devon rex is enorm intelligent. Daag hem uit met puzzels of interactief speelgoed, laat hem apporteren of leer hem trucjes aan. 

Raskenmerken Devon rex

Type

De Devon rex is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en behoort tot de mutatie kattenrassen.

Grootte en gewicht

Kleur

De vacht van een Devon rex bestaat in veel kleuren en patronen. De kleuren die het meest voorkomen zijn wit, zwart, blauw, chocolade, lavendel en rood. Het ras komt ook voor in een tabby-patroon in verschillende kleuren.

Leeftijd 

De Devon rex wordt gemiddeld zo’n 9 tot 13 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Een Devon rex kat houdt van warmte. Daarom ligt hij het liefst binnen. Bescherm je Devon rex tegen direct zonlicht. Hun vacht verbrandt makkelijk in de zon. 

Verder kan een Devon rex kat enorm hoog springen. Hou hier rekening mee wanneer je jouw huis inricht.

Uiterlijk

Een Devon rex heeft opvallend grote oren. Zijn korte, brede en wigvormig hoofd heeft hoge jukbeenderen, een scherpe kin en een korte neus. De katten hebben een slank en gespierd lichaam met lange poten. Hun achterpoten zijn iets langer dan hun voorpoten. De kleur van hun ogen hangt af van de kleur van hun vacht.

Erfelijke ziekten

De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Daarnaast is het ras gevoelig aan:

Voeding

Een Devon rex kat is een echte veelvraat. Geef je kat nooit eten van tafel. Stem het dieet van je Cornish rex af op zijn leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Hou er rekening mee dat deze katten actieve beestjes zijn. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over Devon rexen

  1. Daag je Devon rex mentaal en fysiek uit. Als hij zich verveelt, kan hij erg ondeugend zijn.
  2. De katten verharen minder dan andere rassen.
  3. Een Devon rex is enorm intelligent. Daag hem uit met puzzels of interactief speelgoed, laat hem apporteren of leer hem trucjes aan. 
  4. Bescherm je Devon rex tegen direct zonlicht. Hun vacht verbrandt makkelijk in de zon. 
  5. Een Devon rex kat is niet spraakzaam, maar hij miauwt wel als hij je aandacht wil trekken of je iets wil laten zien

Alle kattenrassen

Bekijk hier de volledige lijst kattenrassen opgenomen in onze test.

Kattenras kiezen?

Doe de test en kijk welke viervoeter er het beste bij jou past.