Ragdoll

Op zoek naar een lieve en sociale kat met een prachtig uiterlijk? Dan is de ragdoll met zijn witte vacht en helderblauwe ogen de perfecte aanvulling op je gezin.

Ragdoll

Lees meer

Rasgeschiedenis

Ragdolls ontstonden in de jaren zestig in Californië. De fokker Ann Baker wilde een groot, langharige kattenras met een zachte persoonlijkheid kweken. Ze kruiste een witte kattin met verschillende langharige katers. Ze koos steeds voor birmanen, birmezen en perzen met een Himalaya-patroon. De haren op het lichaam van deze katten hebben een lichte kleur. Hun gezicht, oren, poten en staart verschillen van kleur. In de jaren negentig werd het ras officieel erkend.

Karakter van een ragdoll

Een ragdoll heeft een zacht karakter. Als de katten slapen, lijken ze op een lappenpop. Ze liggen op hun rug met hun poten in verschillende richtingen. Ragdolls houden van hun gezin. De katten zijn graag zo dicht mogelijk bij hun baasje. Ze zullen je onverwacht kopjes komen geven. Toch hebben de katten niet veel aandacht nodig. Een ragdoll heeft een sociaal karakter. De katten kunnen goed overweg met andere mensen, kinderen en huisdieren.

Activiteit

Ragdolls houden van spelen. Voor de rest hebben ze geen speciale activiteiten nodig.

Vachtverzorging van een ragdoll

Ragdolls hebben een lange vacht. Borstel je ragdoll een keer per week om klitten te voorkomen. Besteed extra aandacht aan zijn buik en poten.

Training

Ragdolls hebben geen specifieke training nodig.

Raskenmerken ragdoll

Type

De ragdoll is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het ras is een kruising tussen een birmaan, birmees en pers.

Grootte en gewicht

Kleur

De vacht van een ragdoll komt in drie verschillende kleurpatronen voor:

Leeftijd 

De ragdoll wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Ragdolls staan bekend om hun flexibele lichaam. Ze slapen alsof ze geen botten hebben. Dit betekent niet dat je je ragdoll op eender welke manier vast kan houden. Hou je kat steeds met twee handen vast.

Uiterlijk

Ragdolls hebben een groot, gespierd lichaam met een brede nek en borstelige staart. Hun brede, driehoekige hoofd heeft een licht gebogen neus en middelgrote oren met afgeronde punten. Ragdolls hebben meestal lichtblauwe ogen.

Erfelijke ziekten

Ragdolls zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Daarnaast is het ras gevoelig voor:  

Voeding

Ragdolls zijn vrij grote katten, maar ze hebben niet meer eten nodig. Geef de katten droog of nat voer. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over ragdolls

  1. Als ragdolls slapen, lijken ze op een lappenpop. Ze liggen op hun rug met hun poten in verschillende richtingen.
  2. Ragdolls houden van hun gezin. De katten zijn graag zo dicht mogelijk bij hun baasje. Ze zullen je onverwacht kopjes komen geven.
  3. Een ragdoll heeft een sociaal karakter. De katten kunnen goed overweg met andere mensen, kinderen en huisdieren.
  4. Ragdolls ontstonden in de jaren zestig in Californië. 
  5. Ragdolls hebben een lange vacht. Borstel je ragdoll een keer per week om klitten te voorkomen. Besteed extra aandacht aan zijn buik en poten.

Alle kattenrassen

Bekijk hier de volledige lijst kattenrassen opgenomen in onze test.

Kattenras kiezen?

Doe de test en kijk welke viervoeter er het beste bij jou past.