Somali

Ben je op zoek naar een intelligente, elegante en speelse kat? Dan is de somali met zijn vosachtige uiterlijk jouw ideale nieuwe huisgenoot.

Somali

Lees meer

Rasgeschiedenis

Een somali is de langharige variant van een abessijn. Het ras ontstond in Zuidoost-Azië. Aan het begin van de twintigste eeuw doken de katten voor het eerst op. In de jaren zestig kreeg het ras de naam somali en in 1981 werd het ras officieel erkend.

Karakter van een somali

Een somali kat heeft een intelligent en nieuwsgierig karakter. De katten houden van aandacht en zijn het liefst bij hun baasje. Zolang ze genoeg liefde en aandacht krijgen, passen de katten zich aan elke situatie aan. Soms kunnen somali’s ook koppig zijn.

Activiteit

Somali’s zijn speelse, actieve en atletische katten. Ze kunnen urenlang alleen spelen, maar ze spelen ook graag met hun baasje. De katten zitten het liefst zo hoog mogelijk. Een hoge krabpaal is voor hen ideaal.

Vachtverzorging van een somali

Een somali heeft een zachte, zijdeachtige vacht en een donzige staart. Hun vacht voelt zacht aan. De structuur van hun haren is fijner dan die van andere kattenrassen. Borstel de vacht van je kat wekelijks om klitten te voorkomen. Laat je somali kitten al wennen aan vachtverzorging.

Training

Een somali kat heeft geen specifieke training nodig.

Raskenmerken somali

Type

De somali is afkomstig uit Zuidoost-Azië en behoort tot de mutatiekattenrassen.

Grootte en gewicht

Kleur

De prachtige vacht van een somali komt in verschillende kleuren voor. De meest voorkomende kleuren zijn: rood, blauw, ros en licht rood.

Leeftijd 

De somali wordt gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Somali’s zijn nieuwsgierige en intelligente dieren. Schrik niet wanneer ze kasten openen, de kraan opendraaien of hoge boekenplanken verkennen. Bovendien kan een somali voedsel en voorwerpen vasthouden met zijn poten. 

Uiterlijk

Somali’s zijn gespierde, elegante katten met slanke poten en een borstelige staart. Ze lijken een beetje op een vos. De katten hebben een wigvormig hoofd, grote oren en groene, amandelvormige ogen.

Erfelijke ziekten

Somali’s zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Een somali kat is energiek en heeft proteïne- en vetrijke voeding nodig. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over somali’s

  1. Een somali is de langharige variant van een abessijn. 
  2. De structuur van hun haren is fijner dan die van andere kattenrassen.
  3. Een somali kat heeft een intelligent en nieuwsgierig karakter. De katten houden van aandacht en zijn het liefst bij hun baasje.
  4. Somali’s zijn gespierde, elegante katten met slanke poten en een borstelige staart. Ze lijken een beetje op een vos. 
  5. De katten zitten het liefst zo hoog mogelijk. Een hoge krabpaal is voor hen ideaal.

Alle kattenrassen

Bekijk hier de volledige lijst kattenrassen opgenomen in onze test.

Kattenras kiezen?

Doe de test en kijk welke viervoeter er het beste bij jou past.