Bloedtransfusie

Bloedtransfusie hond en kat

Na een ongeval of zware operatie kan een bloedtransfusie noodzakelijk zijn voor je hond of kat.

Vind hier een kliniek of praktijk.

Bloedtransfusie hond en kat

Soms hebben honden en katten een bloedtransfusie nodig. Net als bij de mens bestaan er verschillende bloedgroepen voor honden en katten. 

Twee verschillende bloedgroepen kunnen niet altijd gemengd worden. Vanaf de tweede bloedtransfusie van een hond is de match qua bloedgroep belangrijk. Bij katten is een bloedgroepmatch altijd noodzakelijk.

Waarom is een bloedtransfusie bij je hond of kat nodig?

Een bloedtransfusie kan het leven van je hond of kat redden. Er zijn verschillende redenen waarom een hond of kat een bloedtransfusie nodig heeft. Dit zijn de meest voorkomende:

Hoe gaat een bloedtransfusie in zijn werk?

Je dierenarts geeft je hond of kat nieuw bloed via een infuus. Een bloedtransfusie duurt een paar uur. Met een speciaal transfusieschema wordt de temperatuur, hartslag, ademhalingssnelheid en het slijmvlies van je hond of kat gecontroleerd.

Na een bloedtransfusie wordt je huisdier nog even in de kliniek gehouden om weer aan te sterken. Het kan zijn dat je hond of kat meerdere bloedtransfusies nodig heeft.

Bloedtransfusie hond of kat kosten

Een bloedtransfusie komt vaak voor in combinatie met een operatie of opname. Dat heeft een invloed op de kosten van de behandeling. Neem voor meer informatie contact op met een AniCura-dierenarts.

Wil je jouw hond of kat bloed laten doneren? Lees hier meer over bloed doneren.