Chemotherapie

Chemotherapie voor een hond of kat

Kanker bij je huisdier hoeft niet meteen het ergste te betekenen. Dankzij chemotherapie kan je hond of kat behandeld worden.

Chemotherapie bij een hond of kat

Chemotherapie is het bestrijden van kankercellen met medicijnen. Zo kunnen we de levenskwaliteit van je huisdier verbeteren en de ziekte (hopelijk) uitroeien. Soms groeit een tumor opnieuw. De kans dat chemotherapie een tweede keer aanslaat is kleiner.

Chemotherapie is een goed idee wanneer een tumor uitgezaaid is, op meerdere plaatsen voorkomt en niet chirurgisch verwijderd kan worden.

Chemotherapie wordt vooral ingezet bij lymfeklier- en beenmergkanker. Ook om sommige soorten leukemie te bestrijden wordt chemotherapie gebruikt. Bovendien werkt chemotherapie ook goed als behandeling voor een auto-immuunziekte.

Waarom zou je je hond of kat met chemotherapie laten behandelen?

Na een chemokuur zal de levenskwaliteit van je hond of kat verbeteren. Katten en honden ondervinden weinig bijwerkingen van chemotherapie. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn:

Chemotherapie bevat sterke medicatie. Afhankelijk van het type chemotherapie kan je dierenarts je vragen om contact met speeksel, urine en ontlasting van je hond of kat te vermijden. Vraag hygiëne-instructies aan je dierenarts.

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of lopen er kleine kinderen bij je thuis rond? Dan raadt je dierenarts chemotherapie af.

Hoe werkt chemotherapie bij een hond of kat?

Tijdens een consultatie krijgt je hond of kat chemotherapie toegediend via een infuus. De behandeling duurt vijf tot twintig minuten. Chemotherapie kan ook toegediend worden met tabletten of capsules. Na iedere behandeling mag je hond of kat naar huis.

Angstige of onrustige dieren krijgen een lichte verdoving om ze veilig te behandelen. Zorg dat je hond of kat nuchter is.
 
Via een bloedonderzoek beoordeelt je dierenarts hoe het beenmerg en de nieren en lever van je huisdier reageren op de chemotherapie. Aan de hand van de uitslag wordt de dosering van de chemotherapie bepaald.

Chemotherapie kat of hond kosten

De kosten van chemotherapie bij je hond of kat zijn afhankelijk van het soort behandeling en het aantal behandelingen dat je huisdier krijgt. Er bestaan verzekeringsmaatschappijen die de kosten van chemotherapie bij je hond of kat (deels) vergoeden.

Wil je meer informatie over chemotherapie bij je hond of kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Lees ook ons artikel over kankeronderzoek bij een hond of kat.