CT-scan

CT-scan bij een hond of kat

Een CT-scan kan meer duidelijkheid bieden bij een vermoeden van een botbreuk, gewrichtsprobleem of inwendig probleem.

Wat is een CT-scan bij een hond of kat?

Een CT-scan maakt met behulp van röntgenstralen een doorsnede van het lichaam van je hond of kat. Zo krijgt je dierenarts een driedimensionaal beeld met meer gedetailleerde informatie.

Lees ook ons artikel over medische beeldvorming bij huisdieren.

Waarom zou je een CT-scan bij je hond of kat laten uitvoeren?

Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij onderzoek van de neus, kaak, middenoor, schedel, wervelkolom, gewrichten, botten en borst- en buikholte van je hond of kat.

Met een minimale belasting voor je huisdier kan er een zeer nauwkeurige en snelle diagnose worden gesteld. Zo kan je hond of kat beter behandeld worden.

Hoe werkt een CT-scan bij een hond of kat?

Tijdens een CT-scan mag je niet bij je hond of kat blijven. De scan gebeurt meestal onder narcose. Daarom mag je hond of kat vier uur voor de scan niet meer eten. De spieren van je huisdier verslappen door de narcose. Je hond of kat kan dus niet meer slikken of hoesten. Voedsel kan zo vanuit zijn maag teruglopen en via zijn keelholte in zijn longen terechtkomen.

Terwijl je huisdier onder narcose is, wordt hij op een tafel onder de CT-scanner gelegd. De tafel beweegt door de tunnel van de CT-scanner. Tijdens die beweging worden er vanuit alle hoeken foto’s gemaakt. Een injectie met een contrastvloeistof kan bepaalde lichaamsdelen beter zichtbaar maken.

Een hond tijdens een CT-scan.

Kosten CT-scan hond of kat

De kosten voor een CT-scan bij je hond of kat zijn afhankelijk van de grootte van het te onderzoeken gebied, of er contrastvloeistof wordt gebruikt en of er een beoordeling door een radioloog nodig is. Voor al je vragen neem je best contact op met een AniCura-dierenarts.