Echo

Een echo bij je hond of kat

Is je kat of hond zwanger? Een echo kan om verschillende redenen een goed idee zijn.

Vind hier een kliniek of praktijk.

Echografie hond of kat

Een echo bij een hond of kat werkt net zoals bij de mens met geluidsgolven. Door die golven ontstaat er een beeld op een monitor.

Waarom is een echo nodig bij je kat of hond?  

Je dierenarts kan via een echo zien hoe het gaat met de ongeboren puppy’s of kittens van je hond of kat.

Wanneer je dierenarts vermoedt dat je hond of kat hartproblemen heeft, kan een echo meer duidelijkheid bieden. Je vindt meer informatie in ons artikel over een hartecho.

Ook steentjes in de blaas of blokkades in de darmen van je kat of hond kunnen opgespoord worden met een echo.

Hoe verloopt een echografie bij een hond of kat?

Het kan zijn dat je kat of hond nuchter moet zijn voor een echografie. Dan mag je huisdier acht uur voor de behandeling niets eten. Je dierenarts laat je dit op voorhand weten. 

Op de plek van de echo wordt de vacht van je hond of kat geschoren. Daarna wordt er een gel op waterbasis aangebracht. Tijdens het onderzoek vertelt je dierenarts wat hij of zij ziet. Na de behandeling wordt de gel weer verwijderd.

Je huisdier moet tijdens het onderzoek soms in een houding liggen die hij niet fijn vindt. Daarom is het goed dat jij als baasje je hond of kat gerust kan stellen.

Wat zijn de kosten van een echo bij je hond of kat?

De kosten van een echo hangen af van verschillende factoren. De prijzen voor een echo van een drachtige kat zijn anders dan die van een buikonderzoek voor een hond.

Heb je nog vragen over een echo van je hond of kat? Een AniCura-dierenarts helpt je graag verder.