Neva masquerade

Op zoek naar een kat met een donzige vacht en een aanhankelijk karakter? Dan is de neva masquerade helemaal jouw ding.

Neva masquerade

Lees meer

Rasgeschiedenis

De neva masquerade is een variant van de Siberische kat met donkere vlekken op zijn gezicht en poten. De neva masquerade ontstond in Sint-Petersburg en werd naar de rivier de Neva genoemd. De kat ontstond eind jaren zeventig. In 2009 werd het ras officieel erkend. 

Karakter van een neva masquerade

De neva masquerade kat is intelligent, nieuwsgierig en aanhankelijk. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Wanneer je thuiskomt zal hij je hartelijk begroeten.

Activiteit

Neva masquerade katten zijn atletisch en hebben veel energie.

Vachtverzorging van een neva masquerade

Een neva masquerade verliest veel haar. Zijn dikke vacht heeft regelmatig verzorging nodig. Borstel de vacht van je neva masquerade één of twee keer per week.

Training

Leer je neva masquerade kittens trucjes en apporteren.

Raskenmerken neva masquerade

Type

De neva masquerade is afkomstig uit Rusland en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

Kleur

De haren op het lichaam van een neva masquerade hebben een lichte kleur. Hun gezicht, oren, poten en staart verschillen van kleur. De meest voorkomende kleuren zijn blauwgrijs, rood, zwart, crème en schildpad. Deze kleuren vind je ook in een gestreept patroon.

Leeftijd 

De neva masquerade wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Een neva masquerade kat is hypoallergeen. Je zal minder snel allergisch reageren op zijn vacht.

Uiterlijk

Neva masquerade’s hebben een gespierd lichaam met een lange, dikke vacht en een borstelige staart. Ze hebben een rond hoofd en helderblauwe ogen.

Erfelijke ziektes

Neva masquerade katten zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziektes. Vraag altijd om een ​​schriftelijke gezondheidsgarantie van je fokker. De typische erfelijke ziektes van het ras zijn:

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Daarnaast is het ras gevoelig voor: 

Voeding

Deze katten hebben een eiwitrijk dieet vol voedingsstoffen nodig. Controleer daarom of vlees als één van de eerste ingrediënten op het voer van je neva masquerade vermeld staat. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over neva masquerade’s

  1. De neva masquerade is een Siberische kat met donkere vlekken op zijn gezicht en poten.
  2. De neva masquerade is een intelligente, nieuwsgierige en aanhankelijke kat.
  3. Een neva masquerade kat verliest veel haar. Borstel de vacht van je neva masquerade en of twee keer per week.
  4. Een neva masquerade is hypoallergeen. Je zal minder snel allergisch reageren op zijn vacht.
  5. De katten hebben een rond hoofd en helderblauwe ogen.

Alle kattenrassen

Bekijk hier de volledige lijst kattenrassen opgenomen in onze test.

Kattenras kiezen?

Doe de test en kijk welke viervoeter er het beste bij jou past.