Klaar voor een hond?

Ben je klaar voor een hond?

Hoe weet je of je echt klaar bent voor een puppy of een hond? Bij het kopen of adopteren van een hond zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden.

Heb je tijd voor een hond?

Een hond zal 10 tot 15 jaar deel uitmaken van je leven. Dat betekent dat je jarenlang met je huisdier rekening zal moeten houden als je een paar dagen van huis weg bent. Het hangt af van hond tot hond, maar 8 uur of langer alleen zitten vindt een hond vaak niet fijn. Het is aangeraden om je hond in ieder geval niet langer dan 4-5 uur alleen te laten. Zo vermijd je ook plasongelukjes in huis. Verder zou je elke dag best meerdere keren met je hond gaan wandelen. Vraag jezelf dus af: ‘Ben ik klaar voor een hond? En heb ik genoeg tijd voor een hond?’.

Houd rekening met het ras en de leeftijd van de hond

Een groot ras zoals bijvoorbeeld een Duitse herder heeft veel beweging, dagelijkse lange wandelingen en mentale stimulatie nodig. Zo heeft elk ras andere behoeftes, informeer je vooraf dus goed over elk ras. 

Adopteer je een puppy? Weet dan dat het eerste jaar zeer intensief is omdat de puppy moet opgevoed en getraind worden. Ook kunnen ze dingen kapot maken in huis. Geduld is dus een must!

Wat is de herkomst van je hond?

Adopteer je een hond uit het asiel of een hond met een voorgeschiedenis? Kijk dan goed naar de behoeftes van je hond en stel je verwachtingen bij. Sommige honden kunnen door bepaalde trauma’s moeilijker met andere dieren of mensen omgaan. Soms hebben ze verlatingsangst. Dit zijn uitdagingen waar je rekening mee moet houden als je beslist of je klaar bent voor een hond.

Wat met andere dieren of kinderen? Vraag advies aan de organisatie of asiel waarvan je de hond adopteert, zij zullen je kunnen vertellen of je hond goed kan omgaan met dieren en/of kinderen. Enkele kindvriendelijke rassen zijn de golden retriever en de labrador retriever, de poedel, de Ierse setter en de cocker spaniël. Het is belangrijk dat je, ongeacht het ras, kinderen nooit zonder toezicht bij een hond laat. Jonge kinderen kennen de grenzen van dieren soms niet, waardoor dit tot bijtincidenten kan leiden.

Wat is je budget?

Een dier kost niet enkel tijd, maar ook geld. De aanschaf van sommige rassen kan al snel tot 1.000 euro oplopen. Daarnaast moet je ook rekening houden met:

Tip: Zet maandelijks geld opzij op een aparte rekening voor je hond.

Heb je voldoende ruimte voor een hond?

Voor een kleine hond is een appartement vaak voldoende. Maar een groot ras zal hier meestal niet voldoende beweging krijgen. Een huis met tuin is aangenamer voor een grote hond. Heb je geen tuin? Kijk dan of er vlakbij parken of speelweides zijn waar je met je hond naartoe kan.

Ben je allergisch aan honden?

Ben jij of iemand in je huis allergisch voor honden? Dan is het aangeraden om naar hypoallergene rassen te kijken. Hypoallergene rassen zijn rassen die niet ruien, soms geen haar hebben of geen ondervacht hebben. We sommen enkele hypoallergene rassen op:

Houd dus zeker rekening je tijd, budget, ruimte en eventuele allergieën bij je beslissing om een hond in huis te nemen. Stel jezelf zeker de vraag: ‘Ben ik klaar voor een hond?’ En is het antwoord volmondig ja, dan kunnen we dit alleen maar aanmoedigen en je heel veel plezier wensen met je nieuwste huisgenoot.

Lees ook: allergie aan hond