Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Cavia, 2 jaar, ovariƫle cysten (eierstokcysten)

Cavia Kimmy (vrouwelijk, niet gesteriliseerd, 2 jaar oud) kwam bij ons op consultatie met als klachten veel haarverlies en kale plekken aan de flanken. Haar eetlust is nog altijd normaal. Geen diarree. Ook geen medische voorgeschiedenis. Ze heeft 1 keer een nestje gehad in het verleden.

Probleemstelling en anamnese

Kimmy zit in huis, samen met het caviamannetje Joeri.

Klinisch onderzoek

Tijdens het klinisch onderzoek van Kimmy was er een bilateraal (beide zijden) symmetrische kaalheid op te merken. Verder waren er geen afwijkingen vast te stellen en er waren geen korsten, schilfers of letsels te zien. 

Zo ontstond er een vermoeden dat er ovariële cysten aanwezig zouden zijn, dus werd een echografie uitgevoerd. Daarop waren zowel op het linker als rechter ovarium multipele anechogene cysten op te merken. Verder werden er geen tumorale processen gevonden en was de baarmoeder zelf niet afwijkend.

Diagnose

Cysteuze ovaria zijn met vocht gevulde eierstokken. In normale gevallen zijn deze erg klein, maar onder hormonale invloeden kunnen die cysteus (met vocht gevuld) ontaarden. De meest voorkomende klachten hiervan zijn: kaalheid op de rug en flanken, verminderde eetlust, vermageren en eventueel bloed in de urine (hematurie). Deze hormonale aandoening komt regelmatig voor bij niet gesteriliseerde cavia’s tussen de 1,5-3 jaar.

Behandeling

Voor dit probleem werd er geopteerd om een operatie (sterilisatie: overiumhysterectomie) uit te voeren.

Resultaat

De operatie van Kimmy is goed verlopen, kort erna was ze alweer levendig en actief. Ondertussen doet Kimmy het goed.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.