Net een kitten?

Wij geven je graag gericht advies. Ga naar: Kitten Wijzer

Aramis

De westie met slokdarmobstructie

Probleemstelling en anamnese

Aramis is een West Highland White Terrier van anderhalf jaar oud die werd binnengebracht met koorts, geen eetlust en plotse ademnood.

Diagnose

Nadat er een radiografie van de borstkast genomen werd, was er een groot en scherp vreemd voorwerp te zien dat gelokaliseerd kon worden in de slokdarm. Daarnaast had Aramis ook een erge longontsteking door inhalatie van voedsel en braaksel (aspiratiepneumonie).

Behandeling

De dierenarts probeerde om het voorwerp door te duwen naar de maag maar dit was niet mogelijk. Daarom werd Aramis z’n maag geopend en via die weg kon de chirurg het vreemd voorwerp verwijderen dat vastzat net voor de maagingang. Het bleek een stuk bot en plastieken verpakking te zijn en beiden werden succesvol verwijderd. Na de operatie werd een controle endoscopie (camera onderzoek) uitgevoerd waarbij uitgebreide schade en bloeding in de slokdarm zichtbaar was. Er werd ook een controle radiografie uitgevoerd om perforatie van de slokdarm uit te sluiten.

Aangezien er erge aantasting van de slokdarm aanwezig was, wees dit op ulceratie en oesophagitis (slokdarmontsteking). De prognose in zulke gevallen is gereserveerd en er bestaat een grote kans op vernauwing van de slokdarm (strictuurvorming) door het littekenweefsel achteraf. Het baasje was zeer gemotiveerd en Aramis kreeg een intensieve behandeling.

Resultaat

72 uur na de operatie kreeg Aramis een kleine hoeveelheid voeding met contrast om te kijken of de slokdarm intact was en er geen voeding in de borstkas terecht kwam.

De radiografie was goed en Aramis mocht kleine beetjes eten krijgen.

Veertien dagen na operatie doet Aramis het zeer goed: de longen zijn volledig genezen, de buikwonde ook en de nietjes werden verwijderd! Aramis eet goed en is mooi aangekomen in gewicht.

 

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.