Jouw hond heeft iets ingeslikt

Botten, speelgoed en sokken zijn voorwerpen die dierenartsen regelmatig in de slokdarm of maag van een hond terugvinden. Contacteer je dierenarts wanneer je huisdier iets vreemd heeft ingeslikt.

Symptomen na het inslikken van een vreemd voorwerp

Hoe merk je dat je kat of hond iets heeft ingeslikt? De meest voorkomende symptomen zijn onrust, sloomheid, veel slikken, smakken, overgeven, niet willen of kunnen eten en koorts.

Waarom eet je hond vreemde voorwerpen?

Er zijn tal van redenen waarom je huisdier iets vreemds opeet. Voor een puppy is dit normaal gedrag. Bij volwassen dieren kan het eten van vreemde voorwerpen erop wijzen dat er meer aan de hand is. Lees meer in ons artikel over het eten van vreemde voorwerpen.

Wat kan jij doen wanneer je huisdier een vreemd voorwerp inslikt?

Hou je hond altijd goed in de gaten. In sommige gevallen kan je het vreemde voorwerp zelf verwijderen door je hond te laten braken. Touwtjes, elastiekjes en linten komen sneller in de maag en darmen van je huisdier terecht. Hangt er een draad of lint uit de bek van je hond? Trek er niet aan. Je zou de darmwand of maagingang van je huisdier kunnen beschadigen.

Hond heeft iets ingeslikt: diagnose

Vreemde voorwerpen in de slokdarm, maag of darm kunnen veel schade aanrichten en moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Ze kunnen het maagdarmstelsel van je hond perforeren of een verstopping veroorzaken. Je huisdier kan zelfs stikken. Vooral scherpe naalden, satéprikkers en vishaken zijn gevaarlijk.

Hond heeft iets ingeslikt: behandeling

Je dierenarts kan je hond een braakmiddel geven zodat hij kleine, onscherpe voorwerpen kan ophoesten. Als je huisdier niet kan braken, bepaalt je dierenarts de locatie van het voorwerp met een echo of röntgenfoto. Soms is er een kijkoperatie of endoscopie nodig. Dan wordt het voorwerp operatief verwijderd via de slokdarm.

Denk je dat je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt? Neem dan onmiddellijk contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.