Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Darminvaginatie

'Nirvana': Chronische darminvaginatie

Probleemstelling en anamnese

Nirvana, een super lieve Labradorpup van 9 maand, kwam met zijn radeloze baasjes naar Dierenkliniek Causus voor een tweede opinie. Hij kreeg last van diarree toen hij vier maanden oud was. Hij perste ook vaak maar er kwam geen ontlasting. Om dit probleem aan te pakken, werd hij al behandeld met antibiotica waardoor het toen een tijdje ging met hem. Helaas kwam het probleem steeds terug en werd het ook erger. Nirvana kreeg een ernstige groeiachterstand en was lusteloos, erg mager en had een enorm opgezette buik.

Diagnose

Op radiologie waren enorm opgezette darmen te zien en de echografie bevestigde ons vermoeden: Nirvana had te kampen met een chronische darminvaginatie. Hij werd met spoed geopereerd want hij was er zeer ernstig aan toe dus geen tijd verliezen was de boodschap.

Behandeling

Het zag er zeer slecht uit toen we de buik openmaakten. Er was een chronische invaginatie  van ileum in caecum, die volledig vergroeid was. Wegens ernstige necrose van de darm was onmogelijk om de darmlussen uit elkaar te halen. De laatste optie om Nirvana te redden was een darmresectie... De operatie was zwaar en duurde lang. Na afloop was het afwachten hoe Nirvana hiervan zou herstellen.

Resultaat

Dezelfde avond nog werd Nirvana rustig wakker en lag hij zelfs al wat te kwispelen. De dag erop vond een controle echo plaats en zag alles er prima uit. Er was geen lekkage te zien en dus geen vrij vocht in de buik. Elke dag ging beter en beter en we zagen Nirvana veranderen in een blije, speelse, schat van een Labrador. Na een week mocht hij naar huis. Nirvana komt nu in sneltempo bij en is weer een levendige pup, tot grote vreugde van zijn baasjes.

Een echobeeld van de overvolle darmen met invaginatie van Nirvana:

Het herstel loopt heel goed. Dit is Nirvana 3 maanden later en negen kilo zwaarder!

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.