Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Dermatologie: juveniele cellulitis

Probleemstelling en anamnese

Ferdinand, een 2 maand oude Weimaraner reu werd bij ons aangeboden met snel evoluerende huidklachten. We zagen dat hij sterk opgezette, hardaanvoelende lymfeknopen van de onderkaak had. Daarbij vertoonden ook zijn lippen en snoet roodheid, zwelling en waren ze voorzien van nodules, papels en puistjes. Ter hoogte van de kinregio had de huid een vochtig aspect met gele korstvorming.

Klinisch onderzoek

We begonnen met een microscopisch onderzoek van enkele huidafkrabsels, dit sloot de aanwezigheid van demodex uit, dit zijn mijten die gelijkaardige letsels kunnen veroorzaken bij jonge honden. Daarna maakten we een afdrukpreparaat van de letsels, hierop zagen we dat er geen bacteriën aanwezig waren, maar wel twee verschillende soorten witte bloedcellen.

Diagnose

Zowel de letsels als het microscopisch onderzoek leidden ons tot de diagnose van ‘juveniele cellulitis’.

Over het exacte ontstaansmechanisme van deze aandoening is weinig gekend. Het staat echter wel vast dat de ontstekingsprocessen in de huid ontstaan ten gevolge van een stoornis in de immuniteit. Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoeliger dan anderen, denk maar aan een  Golden Retriever, Labrador Retriever, Teckel, Lhasa Apso, ... Het is belangrijk dat Juveniele cellulitis steeds intensief behandeld wordt aangezien de honden zich vrij ziek kunnen voelen en het kan leiden tot ernstige littekenvorming.

Behandeling

De enige wetenschappelijk onderbouwde therapie is een combinatie van hoge dosissen cortisone volgens afbouwend schema en een specifiek antibioticum die de immuniteit tempert. Met dergelijke medicatie werd Ferdinand behandeld. Daarnaast werd hij ook om de twee dagen gewassen met een antibacteriële shampoo.

Resultaat

1 week na de start van de behandeling was er al opmerkelijk veel beterschap zichtbaar en na 4 weken waren de letsels praktisch volledig verdwenen. Om een terugval te vermijden werd de medicatie nog een tijdje verdergezet aan een lagere dosis. Ferdinand herstelde volledig en stelt het tot op de dag van vandaag erg goed.

Voor de behandeling:

Vier weken na de opstart van de behandeling:

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.