Wat is demodex bij honden?

Demodex is een parasitaire huidaandoening. Je vindt grote hoeveelheden mijten terug op de huid van je hond. Demodex wordt vaak onterecht verward met schurft. Schurft wordt veroorzaakt door een schurftmijt en is besmettelijk voor de mens, demodex niet. 

Lees hier meer over schurftmijten, vachtmijten en oormijten.

Symptomen demodex

Demodex zorgt voor huidklachten bij honden zoals:

  • kaalheid
  • huidschilfers
  • rode of zwarte huid
  • verdikking van de huid
  • soms milde jeuk
  • puistjes en mee-eters
  • wondjes en korsten
  • een vieze geur
  • jeuk
  • vettige huid

Herken je een of meerdere symptomen bij je hond? Ga dan zeker langs bij je dierenarts.

Er bestaan twee vormen van demodex. De lokale vorm ontstaat meestal bij puppy’s en honden jonger dan één jaar. De rode huid en kale plekken rond de ogen, mond en voorpoten genezen meestal vanzelf in zes tot acht weken.

Algemene demodex komt meestal voor bij volwassen honden ouder dan vier jaar. Er ontstaan kleine, rode en kale plekjes op het hoofd, poten en buik van je hond die zich uitbreiden. Je hond kan ziek worden en koorts krijgen. Lees ook ons artikel over koorts bij een hond herkennen en behandelen.

Gratis folder over dermatologie

In deze folder lees je meer over huidproblemen: Download de PDF

Oorzaak demodex bij honden

Elke hond die op natuurlijke wijze ter wereld komt draag de demodexmijt bij zich. Normaal gezien vormt de mijt geen probleem, maar in de vacht van honden met weinig weerstand kunnen ze zich makkelijker vermenigvuldigen. In grote aantallen zijn ze wel schadelijk voor je hond.

Puppy’s zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van demodex. Demodex komt vaker voor bij shar peis, West Highland white terriërs, Schotse terriërs, Engelse bulldogs, bulterriërs, mopshonden en dobermanns.

Waarom laten behandelen?

Huidmijten zijn niet besmettelijk, maar ze vermenigvuldigen zich snel en veroorzaken huidklachten zoals jeuk en ontstekingen. Demodex kan in een gevorderd stadium levensbedreigend zijn. Om erger te voorkomen ga je best met je hond langs je dierenarts.

Demodex hond: de diagnose 

Dankzij afkrabsels van de huid van je hond kan je dierenarts demodex vaststellen. De afkrabsels worden onder een microscoop gecheckt op demodexmijten.

Demodex hond: de behandeling

Lokale demodex geneest vanzelf. Vaak zal je dierenarts je voedingsadvies, hygiënemaatregelen of een behandeling tegen wormen meegeven. Algemene demodex kan op verschillende manieren behandeld worden. Je kan je hond een tablet, druppels of een wasbeurt met een speciale shampoo geven.

Na vier tot zes weken controleert je dierenarts de afkrabsels opnieuw. Daarna wordt je hond iedere twee tot vier weken gecontroleerd. Als er twee keer achter elkaar geen mijten meer gevonden zijn, kan je vier weken na het laatste afkrabsel stoppen met de behandeling. De behandeling duurt minstens twaalf weken. De klachten zijn meestal al eerder verdwenen.

Je dierenarts zal ook de onderliggende aandoening van de algemene demodex behandelen. Je dierenarts bespreekt samen met jou de mogelijkheden. Een bacteriële huidontsteking moet apart worden behandeld met een antibioticakuur of antibacteriële shampoo.

Twijfel je of heb je vragen? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.