Koorts bij een hond: de symptomen

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden celcius. Bij puppy’s is dat 39,5 graden celcius. Koorts van 41,5 graden celcius kan dodelijk zijn. Ga meteen langs bij je dierenarts. Andere symptomen van koorts zijn:

  • rillen
  • verhoogde hartslag
  • versnelde ademhaling
  • verminderde eetlust

Lees ook ons artikel over koorts bij een kat.

Koorts bij een hond: de oorzaak

Het lichaam van je hond maakt koorts aan om bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en tumoren te bestrijden. Dat kan ook het geval zijn bij auto-immuunziektes en bepaalde medicijnen.

Honden behouden een constante lichaamstemperatuur. Een verhoogde lichaamstemperatuur bij je hond kan ook worden veroorzaakt door een inspanning of een hogere omgevingstemperatuur. Deze aandoening komt vaker voor bij rassen met een korte snuit.

Koorts bij een hond: de diagnose

De lichaamstemperatuur van je hond wordt gemeten met een thermometer.

Koorts bij een hond: de behandeling

Je hond krijgt een koortsverlagend medicijn voorgeschreven. Geef je hond nooit zomaar medicatie die voor mensen bestemd is. Vraag steeds advies aan je dierenarts. In geval van een bacteriële infectie krijgt hij antibiotica voorgeschreven. Als je hond niet meer wil eten of drinken, kan hij een infuus krijgen.

Je hond afkoelen is enkel noodzakelijk wanneer hij meer dan 41,5 graden koorts heeft. Koel je hond af met koud water aan de binnenkant van zijn achterpoten. Je kan hem eventueel ook helemaal onderdompelen in het water. Een ventilator of airconditioner kan ook helpen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.