Symptomen bloed in stoelgang hond

Laat je dierenarts weten of het om rood of zwart bloed in de stoelgang van je hond gaat. Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kan je andere symptomen waarnemen. Een ontsteking van de dikke darm veroorzaakt door parasieten of een voedselallergie herken je aan de volgende symptomen: 

 • meerdere kleine hoeveelheden stoelgang
 • platte stoelgang 
 • rood bloed
 • slijm 
 • onzindelijkheid

Bloed in de stoelgang door een bloeding in de maag of dunne darm kan je herkennen aan:

 • zwart bloed
 • stinkende stoelgang

Een maagdarmontsteking veroorzaakt door AHDS (of Acuut Hemorragisch Diarree Syndroom) kan je herkennen aan:

 • bloed bij braken
 • waterige en bloederige diarree

Een anaalklierontsteking of anale furunculose veroorzaakt:

 • rood bloed
 • over de grond schuren met achterste
 • overmatig likken aan de anus 
 • wondjes rond de anus

Als je hond lijdt aan een stollingsstoornis zullen er overal bloedingen optreden. Het parvovirus veroorzaakt bloederige diarree. Ga bij beide symptomen zo snel mogelijk langs bij je dierenarts. 

Oorzaken bloed in stoelgang hond

De meest voorkomende oorzaak is een ontsteking in de dikke darm door parasieten of een voedselallergie. Soms wordt het bloed in de stoelgang van je hond veroorzaakt door een bloeding in de maag of dunne darm. Die bloeding kan het gevolg zijn van poliepen en tumoren, een vreemd voorwerp of een maagzweer.

Verder kan bloed in de stoelgang van je hond ook het gevolg zijn van AHDS. Deze maagdarmontsteking is het gevolg van het eten van bedorven voedsel, inslikken van vreemde voorwerpen, eten van giftige stoffen of planten, parasieten, virussen of bacteriën.

Ook een anaalklierontsteking of anale furunculose kan tot problemen bij de ontlasting leiden. De chronische ontsteking komt vooral bij Duitse herders van middelbare leeftijd voor. Als laatste kan het parvovirus bloed in de stoelgang van je puppy veroorzaken.

Bloed bij stoelgang hond: de diagnose

Een bloeding in de maag of dunne darm wordt onderzocht via een echo of een kijkonderzoek. Een rectaal onderzoek vindt plaats bij een bloeding in de dikke darm.

Je dierenarts onderzoekt een stoelgangstaal om een besmetting met parasieten te kunnen uitsluiten. Daarna gaat je dierenarts na of het om een voedselallergie gaat door je hond 6 weken lang op een hypoallergeen dieet te zetten. Als de klachten na 6 weken verbeteren, gaat het om een voedselallergie.

Bloed bij stoelgang hond: de behandeling

Afhankelijk van de diagnose wordt er een behandelplan opgestart. Vraag je dierenarts om advies. De symptomen van honden met AHDS moeten in een praktijk worden behandeld. Ga zo snel mogelijk langs bij je dierenarts. 

Bij een anaalklierontsteking worden de anaalkieren geledigd en wordt er een antibioticazalf aangebracht. Bij chronische klachten zullen de klieren operatief worden verwijderd. Anale furunculose kan worden behandeld met medicatie en een operatie of een combinatie van beiden. Medicatie is in dit geval altijd de eerste keuze.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.