duitse-herder

Duitse herder

Ben jij op zoek naar een veelzijdige, leergierige en actieve hond? Dan is de prachtige Duitse herder jouw perfecte trainingsmaatje. Duitse herders zijn niet voor niets de populairste honden bij politieagenten en in het leger.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Behoefte aan beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De eerste wolfachtige herdershonden doken op rond de zevende eeuw in Duitsland. In 1871 begon Max von Stephanitz met het gericht fokken van het ras dat wij vandaag kennen als de Duitse herder.

De Pruisische maarschalk begon samen met een aantal andere fokkers een uniek fokprogramma. Hun doel? Het creëren van een ​​dappere, sterke en energieke hulphond voor de politie en het leger. 

Duitse herders waren een van de populairste hondenrassen tijdens WOI en WOII, met als bekendste voorbeeld Blondi, de hond van Adolf Hitler. Ook vandaag zijn de honden nog steeds populair.

Karakter van een Duitse herder

Duitse herders hebben een enorm betrouwbaar karakter. Het zijn intelligente, energieke honden die niets liever doen dan samenwerken met hun baasje. Duitse herders gaan elke uitdaging aan.

De honden houden van mensen en zijn enorm trouw aan hun baasjes. Ze zijn nieuwsgierig, maar ook waakzaam. De honden zoeken graag contact, maar zijn zelden opdringerig. Om al deze redenen zijn Duitse herders enorm populair bij de politie en het leger.

Activiteit

Duitse herders zijn werkhonden die veel beweging nodig hebben. Ga bij voorkeur dagelijks in een bos wandelen waar ze vrij kunnen rondrennen. De beestjes volgen graag commando's op en hebben mentale uitdagingen nodig.

Vachtverzorging van een Duitse herder

De vacht van een Duitse herder is dicht en halflang. Hun dichte vacht beschermt hen goed tegen alle weersomstandigheden. Qua vachtverzorging volstaat het om je Duitse herder meerdere keren per week te borstelen. Maar koop een goede stofzuiger. Deze honden hebben niet voor niets de bijnaam Duitse shedder gekregen. De beestjes verharen het hele jaar door.

Training

Een Duitse herder opvoeden is erg makkelijk. Vanaf acht weken kan je beginnen met het trainen van je Duitse herder. Herdershonden hebben strikte baasjes nodig die hen tijdens hun trainingen belonen.

Raskenmerken van een Duitse herder

Type

De Duitse herder behoort tot de familie van de herdershonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de saarlooswolfhond, de border collie en de Mechelse herdershond.

Grootte en gewicht

 • Reuen: 60 tot 65 cm
 • Teven: 55 tot 60 cm
 • Gewicht: 25 tot 40 kg

Kleur 

De vacht van een Duitse herder komt vooral in verschillende tinten zwart en bruin voor. Er bestaan ook zwarte en grijze Duitse herders.

Leeftijd 

De Duitse Herder wordt ongeveer 12 à 13 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken. 

Duitse herders worden gefokt in twee stamboomlijnen: een werklijn en een showlijn. De Duitse herders in een werklijn zijn gefokt voor hun werklust. Showlijn Duitse herders worden gefokt voor hun uiterlijk.

Welk type Duitse herder het beste bij jou past, hangt af van het leven dat je de hond kan aanbieden. De honden uit de werklijnen zijn meestal kleiner, minder zwaar en wendbaarder.

Erfelijke ziekten

Duitse herders zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziektes. Wanneer je een Duitse herder met een stamboom koopt, kan je zien waar de hond op getest is. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Panosteitis, een orthopedische aandoening van de lange beenderen
 • Maagtorsie
 • Degeneratieve myelopathie, een aandoening van het ruggenmerg
 • Lage rugpijn (DLSS)
 • Selectieve IgA deficiëntie, het gebrek aan afweerstof
 • Pannus, een oogaandoening
 • Chronische darmontsteking (Inflammatory bowel disease)
 • Hypofysaire dwerggroei
 • Tumoren: Maligne lymfoom en Hemangiosarcoom

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.vvdh.be. Bij deze rasvereniging kunnen de pups in 4 categorieën worden onderverdeeld naargelang waar de ouderdieren op getest zijn: diamant, goud, zilver en brons.

Voeding

Hou rekening met alle behoeften van je Duitse herder wanneer je zijn voeding kiest. Het is belangrijk om een puppy het eerste levensjaar correct te voeden om te voorkomen dat hij gewrichtsaandoeningen ontwikkelt. Verder kies je het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.