Antibiotica kan het leven van je huisdier redden.

Antibiotica is een medicijn dat gebruikt wordt om bacteriële infecties bij mensen, dieren en planten te voorkomen.

Wat is antibioticaresistentie?

Antibioticaresistentie is het vermogen van bacteriën om te overleven of te groeien in de aanwezigheid van de antibiotica die bedoeld zijn om ze te doden. Dat is niet alleen gevaarlijk voor het dier zelf, maar ook daarbuiten. Wil je er alles over weten?

Cat resting on dog

Waarom is antibioticaresistentie een probleem voor jouw huisdier?

Antibioticaresistentie schaadt niet alleen het dier zelf, maar ook mensen. Bacteriën kunnen zich vrij verspreiden en zo komen ze vanuit dierenziekenhuizen in huis en bij mensen terecht.

Hoe kunnen we die resistentie bestrijden?

Het is cruciaal om ons af te vragen: zijn antibiotica in dit geval echt nodig? Redden we een leven, of voorkomen we alleen maar ongemak? Gebruik antibiotica alleen zoals voorgeschreven door de dierenarts: volg de instructies en houd de juiste dosering aan. Voor de dierenarts is het handhaven van hoge hygiënenormen ook essentieel.

Antiobioticaresistentie

Wat weet jij over antibioticaresistentie?

  1. Doe de quiz en kom het te weten!

  2. Het is best om te stoppen met het medicijn zodra mijn huisdier zich beter voelt.

  3. Je moet wachten tot je huisdier vanzelf beter is. Hierdoor gebruik je minder antibiotica.

  4. Het is slim om overgebleven antibiotica te gebruiken wanneer mijn kat ziektesymptomen vertoond zodat ze weer snel beter wordt.

  5. Antibiotica resistentie beïnvloed iedereen. Huisdieren, mensen en de planeet.

Help ons antibioticaresistentie te voorkomen.

Overmatig gebruik van antibiotica leidt tot resistentie en bedreigt de wereldgezondheid. AniCura zet zich dagelijks in voor verstandiger gebruik van antibiotica.
Antibiotica tracker

Houd bij welke medicijnen je huisdier krijgt.

Mis geen enkele pil! Download onze Antibioticatracker - hang hem op een plek waar je hem goed kunt zien. Het zal je helpen ervoor te zorgen dat je huisdier de medicatie krijgt zoals voorgeschreven. Blijf altijd doorgaan met de behandeling voor de volledige duur die je dierenarts heeft aanbevolen, zelfs als je huisdier zich beter lijkt te voelen. Stop de behandeling niet zonder een vervolgconsult. Help mee om antibioticaresistentie te bestrijden.

Download hier onze antibiotica infographics

Tandheelkunde

Tandheelkundige chirurgie

Over het algemeen zijn antibiotica geen behandeling voor tandheelkundige problemen bij honden en katten.

Maag-darm

Maag-darmziektes

Over het algemeen moet antibioticabehandeling gereserveerd worden voor dieren met tekenen van sepsis (tachycardie, tachypneu, hypo- of hyperthermie, leukocytose of neutropenie met linksverschuiving, verhoogd bilirubine,hypoglykemie, septische shock) of in gevallen van aanhechtende invasieve Escherichia coli (AIEC) geassocieerde granulomateuze colitis bij vatbare rassen (zoals Boxers en Franse Bulldogs).

Huidinfecties

Huidinfecties

Bacteriële huidinfectie (pyodermie) komt vaak voor bij honden en katten. Het is meestal secundair aan andere onderliggende ziekten, en de focus zou moeten liggen op het vinden van de primaire oorzaak.

Ontmoet Ulrika Grönlund

We delen met plezier een boodschap van Dr. Ulrika Grönlund, onze Duurzaamheid en Medisch Communicatiemanager. In deze korte reeks video's belicht Ulrika het belangrijke onderwerp van het voorschrijven van antibiotica en de noodzaak van een doordachte aanpak in de diergeneeskunde.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.