Vaccinatie hond: is het verplicht?

Moet ik mijn hond laten vaccineren? Het korte en bondige antwoord is: ja. Je hond vaccineren doe je niet alleen voor zijn eigen gezondheid, maar ook voor die van alle honden waarmee hij direct of indirect in contact komt. Als je je viervoeter steeds tijdig laat vaccineren, kun je hem meenemen naar plekken waar ook andere honden komen, met andere honden laten spelen (onder toezicht, natuurlijk!), laten rondsnuffelen als hij de geur van zijn soortgenoten opmerkt, enzovoort.

Vaccinatie hond: waarom?

Sommige ziektes die van hond op hond worden overgedragen, zijn levensbedreigend. Het is dus een ernstige zaak: hoe meer honden gevaccineerd zijn, hoe moeilijker het virus zich kan verspreiden. Om die reden zijn ziektes zoals de hondenziekte vrij zeldzaam in landen als Zweden, waar de meeste hondenbaasjes hun puppy's laten vaccineren. 

Sommige inentingen beschermen je hond volledig tegen ziektes, terwijl andere vaccins ervoor zorgen dat het dier niet ernstig ziek wordt als het toch besmet zou raken. 

Vaccinatieschema hond: het eerste jaar

Puppy's worden gevaccineerd wanneer ze zes, negen en twaalf weken oud zijn. Jaarlijks zal hij bovendien een booster krijgen. Het kernvaccin beschermt de pup tegen parvo, hondenziekte en canine adenovirus type 1 en 2, die kennelhoest en infectieuze hepatitis kan veroorzaken. Wanneer je je pup volledig wil beschermen tegen kennelhoest, zal hij nog een intranasaal vaccin tegen para-influenza moeten krijgen. Dit laatste is geen standaard vaccin. 

Meestal zorgt de fokker voor de eerste vaccinatie. Controleer dus zeker of je een vaccinatiecertificaat meekrijgt wanneer je je puppy ophaalt! Maak ook zo snel mogelijk na het ophalen een afspraak bij de dierenarts voor de intentingen van je hond op 9 en 12 weken. De volgende reeks vaccins in het vaccinatieschema van je hond zijn pas wanneer hij één jaar oud wordt. 

Het interval tussen de inentingen die je hond beschermen tegen hondenziekte, adenovirus [hepatitis], kennelhoest en parvovirose kan verschillen afhankelijk van het gebruikte merk. Vraag dus aan je dierenarts welke intervallen je voor jouw hond moet naleven in het vaccinatieschema. Als je hond wel eens op plekken komt waar ook andere honden aanwezig zijn, moet je hem elk jaar tegen kennelhoest laten inenten. 

Op reis met je hond: lokale regels

Ga je op reis naar het buitenland met je hond? Zorg er dan voor dat je hond vooraf de nodige vaccins krijgt om mee te mogen naar je vakantiebestemming. Daarvoor kun je terecht bij je dierenarts: die weet welke procedures je moet volgen en welke wetten en aanbevelingen er in het land van je bestemming gelden. Voor alle landen binnen Europa geldt standaard dat je hond moet gevaccineerd zijn tegen rabiës. Hetzelfde geldt voor honden die van uit Europa naar België komen. Naast rabiës kan elk land nog andere verplichte vaccinaties of ontwormingen hebben. Let op met rabiës, deze is pas geldig drie weken na het plaatsen gezien het dan effectief werkt. 

Hoe gebeuren de vaccinaties van je hond?

De beste manier om jouw hond en de honden rondom je veilig te houden, is door je dier te laten vaccineren. Deze eenvoudige procedure wordt uitgevoerd via een inspuiting in de nek of via de neus (intranasaal). Een intranasaal vaccin is een vloeistof die in de vorm van neusdruppels wordt toegediend. Neem zeker iets lekkers mee voor je viervoeter - bij voorkeur iets waaraan de hond kan likken, zoals leverpaté, zachte kaas of pindakaas - om de procedure vlotter te laten verlopen. Als je je dierenarts en je hond nóg een handje wilt helpen, kun je ook thuis oefenen: neem een balpen in plaats van een naald, duw die zachtjes in de nek van de hond en geef hem dan een beloning. Herhaal dit een paar keer. Oefen ook hoe je de kin van je hond vasthoudt en hem zo 'vaccineert', voor het geval dat een vaccin intranasaal moet worden gegeven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.