Checktraining hond

Checken is een van de meest waardevolle vaardigheden die je jouw hond kan leren. Wij leggen je uit waarom checktraining zo belangrijk is.

Wat is checktraining bij een hond?

Het is erg handig dat je hond even bij je checkt voor hij iets doet. Hij kan checken door je aan te kijken, zich naar je toe te draaien tijdens het wandelen of door zijn neus even tegen je handpalm te drukken.

Het kan erg handig zijn dat je hond even bij je checkt of hij toestemming krijgt voor hij voor je uit rent, in een vijver springt, een onbekende begroet, achter een kat aan rent, ergens aan snuffelt of iets opeet dat hij onderweg heeft gevonden. Wanneer je hond bij je checkt, kan je hem toestemming of een beloning geven. Als je hond het gewend is om regelmatig bij je te checken, kan je hem makkelijker commando's zoals 'blijf' aanleren.

Zo leer je je hond bij je te checken

Verstop beloningen of speelgoed in je zakken. Begin de training thuis, want daar raakt je hond minder snel afgeleid. Wanneer je hond naar je kijkt, geef je hem een paar snoepjes of een click als je een clicker gebruikt. Rek de beloningstijd. Dat zal later van pas komen, wanneer je wilt dat hij na de beloning wat langer in je buurt blijft.

Als volgende stap voeg je afleidingen toe. Begin eenvoudig door op een andere plaats te trainen: van de keuken naar de woonkamer, van de woonkamer naar de tuin, van de tuin naar een rustig stukje op je wandelroute, van een rustig naar een matig druk deel en tot slot naar een omgeving vol afleidingen. Als je hond niet binnen de drie tot vijf seconden checkt, is de oefening te moeilijk en moet je de afstand tot de afleiding vergroten voordat je het opnieuw probeert.

Als je hond heeft geleerd in elke denkbare omgeving bij je te checken, kan je dat gedrag leuker maken door hem af en toe naar de afleiding toe te laten gaan. Op deze manier wordt het checken een gewoonte.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.