Dierenartsbezoekje, hoe bereid ik mijn hond voor

Help! Ik moet vandaag naar de dierenarts. Hoe bereid ik me het best voor?

De meeste honden moeten tijdens hun leven af en toe naar de dierenarts. Voor sommige dieren is dat een stressvol of onaangenaam moment, andere vinden zo'n dierenartsbezoekje helemaal niet erg. In welke categorie jouw viervoeter ook thuishoort, met deze tips stel je je hond gerust. 

Als je hond een levensbedreigend of ernstig ongeluk meemaakt, heb je hoogstwaarschijnlijk geen tijd om hem nog even te trainen of te laten ontspannen voordat de dierenarts hem behandelt. Op zo'n moment is zijn leven redden de allergrootste prioriteit! Maar veruit de meeste dierenartsbezoekjes worden op voorhand gepland. Ook als er geen afspraak in de nabije toekomst in je agenda staat, is het een goed idee om vooruit te denken en je hond voor te bereiden op zijn toekomstige bezoekjes. 

Zelfs als je deze namiddag naar de dierenarts moet en slechts weinig tijd hebt om je hond te trainen en voor te bereiden, zijn er enkele dingen die je kunt doen om het je hond makkelijker te maken. Wil je meer tips over hoe je je hond voorbereidt op latere bezoeken? Lees dan zeker ook ons andere artikel hierover. 

Geen haast! Neem rustig de tijd om naar de dierenkliniek te gaan en plan een ruime tijdmarge in. Zorg ervoor dat je hond zich voor het binnengaan even kan ontlasten of kan plassen en op het parkeerterrein kan rondsnuffelen. Ben je gehaast en gespannen, dan voelt je hond dat aan. Blijf dus even in de auto zitten en adem rustig in en uit voordat je je hond uit de auto laat. Zo ben je niet alleen zelf kalm, maar blijft ook je dier rustiger.  

Laat je hond in de auto wachten. Het kan gebeuren dat de wachtzaal vol angstige dieren en mensen zit. Die extra stress kan je hond nog zenuwachtiger maken en reacties uitlokken die hij anders nooit zou vertonen. Zelfs een hond die normaal gezien kalm en vrolijk is en goed met andere honden en mensen overweg kan, kan plots uithalen, blaffen, jammeren of op een andere negatieve manier reageren op stress. Wees niet kwaad op je hond als dat gebeurt! Denk eraan: hij doet het alleen omdat hij gespannen en bang is, niet om 'gemeen' te doen. 

Kun je je hond niet alleen in de auto laten, neem hem dan mee naar binnen om je aan te melden en hem te laten wegen en ga indien mogelijk daarna weer naar buiten, zodat je in de openlucht kunt wachten. Is dat geen optie, probeer dan afstand te creëren met de andere dieren en mensen in de wachtzaal. Misschien kun je je hond wel afleiden door hem aan een zacht, lekker stukje voedsel te laten likken, een spelletje met hem te spelen of hem op een andere manier rustig bezig te houden. Vraag indien nodig of de baliemedewerker je kan helpen. Als je hond erg angstig is, kun je misschien zelfs via een andere ingang naar binnen. Voor de dierenarts is het veel handiger als het dier dat hij moet onderzoeken, kalm is. Iedereen is er dus bij gebaat. 

Is het onderzoek afgelopen? Zet je hond dan indien mogelijk eerst in de auto en ga daarna weer naar binnen om te betalen. Let op: laat je hond alleen in de wagen zitten als dat veilig kan! Is het te warm of koud, dan doe je het beter niet, want dat kan erg gevaarlijk zijn. 

Neem het bed van je puppy mee! Je hond aanleren om rustig op een zacht hondenbed te liggen, is een handige truc die in tal van situaties van pas komt. Dit moet je wel trainen voordat je met je hond én hondenbed naar de dierenarts vertrekt – of naar een restaurant, op het openbaar vervoer, naar vrienden, naar de kapper, naar de puppyklas, ... Overal waar je je hond braaf en ontspannen wil houden, kun je het bed neerleggen. Geef je hond gewoon een beloning zodra hij rustig op het bed ligt: zo leer je hem een goede gewoonte aan en gaat hij een verband leggen tussen zijn bed en leuke herinneringen. Gebruik het bed niet om de hond te straffen of voor verzorgingsbehandelingen, maar uitsluitend om hem vrij te laten ontspannen. 

Neem beloningen mee! Moet je hond vasten voor het dierenartsbezoek, dan is deze tip uiteraard niet van toepassing, maar in andere gevallen is het een goed idee om enkele lekkere beloningen mee te nemen. Daarmee kun je je hond namelijk afleiden. Geef hem een snoepje als hij zich goed gedraagt, zelfs als dat beperkt blijft tot rustig naar een andere hond kijken of de assistent vriendelijk begroeten. Zo leert hij niet alleen dat goed gedrag beloond wordt, maar houdt hij ook leuke herinneringen over aan de dierenkliniek en voelt hij zich meer op zijn gemak. Wil je nog een stap verder gaan? Ga dan af en toe met je hond naar de praktijk van de dierenarts zonder dat je een afspraak geboekt hebt, gewoon om je hond aan te leren dat hij op deze magische plek lekkere snoepjes krijgt. Zelfs als je hond gestrest of angstig is, is het een goed idee om iets lekkers mee te nemen. Daar wordt je hond rustiger van. Je kunt geen angstgevoelens 'versterken' door snoepjes te geven, want angst is geen gedrag, maar een emotie. Door je hond gerust te stellen, toon je gewoon dat je er voor hem bent. Is hij te gespannen om te eten, dan werken de snoepjes op zijn minst als afleiding. Zoek een plekje op een veilige afstand van andere honden en strooi enkele snoepjes op de vloer (maar ruim zeker alles op voordat je de wachtzaal verlaat, zodat ze niet per ongeluk worden opgegeten door een hond met een allergie of andere aandoening). 

Feromonen! Feromonen zijn een moleculen die onder andere katten en honden maken om een signaal af te geven naar andere soortgenoten. Dit zal het gedrag van het dier veranderen. Er zijn feromonen die een kalmerend effect hebben, typisch een moederhond die dit naar haar pups zal geven thv haar tepels om aan te tonen dat het veilig is. Dit type van feromonen kan chemisch nagemaakt worden en dus ook gebruikt worden als therapie vb. adaptil. Het bestaat in verschillende vormen zoals verdampers of halsbanden. U kan eventueel voor u naar de dierenarts gaat een verdamper in huis plaatsen en onder weg naar de dierenarts een halsband met feromonen aandoen, om u hond wat te kalmeren.  

Hou rekening met anderen! Ben jij het gelukkige baasje van een hond die graag naar de dierenarts gaat? Mooi! Maar ook dan blijf je het best op een veilige afstand van de andere aanwezige dieren, want niet iedereen kan hetzelfde zeggen. Ook jij kunt je steentje bijdragen om de wachtzaal zo aangenaam mogelijk te maken. Ga niet op de stoel het dichtst bij de deur zitten als er verderop nog vrije stoelen zijn, laat je hond geen andere honden aanstaren enzovoort. 

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.