Met je hond naar je dierenarts

Voor sommige honden is een dierenartsbezoek een stressvol of onaangenaam moment. Wij helpen je jouw hond voorbereiden.

Met je hond naar je dierenarts

De meeste dierenartsbezoeken worden op voorhand gepland. Ook als er geen afspraak in de nabije toekomst in je agenda staat, is het een goed idee om vooruit te denken en je hond voor te bereiden.

Neem rustig de tijd

Neem rustig de tijd om naar je dierenarts te gaan. Zorg dat je hond voor het binnengaan zijn behoefte kan doen en wat kan rondsnuffelen op de parking. Je hond voelt wanneer je gespannen en gehaast bent. Blijf dus even in je auto zitten en adem rustig in en uit voor je jouw hond uit de auto laat.

Laat je hond in de auto wachten

Soms zit de wachtzaal bij je dierenarts vol angstige dieren. Die extra stress kan je hond nog zenuwachtiger maken. Je hond kan dan plots uithalen, blaffen, jammeren... Wees niet kwaad als dat gebeurt. Je hond reageert alleen maar omdat hij gespannen en bang is.

Als je jouw hond niet alleen in de auto kan laten, neem je hem best mee naar binnen om je aan te melden. Ga indien mogelijk daarna weer naar buiten. Als dat geen optie is, probeer je best afstand te creëren met de andere dieren en mensen in de wachtzaal. 

Leid je hond af door hem op iets te laten kauwen of door een spelletje met hem te spelen. Vraag indien nodig of de baliemedewerker je kan helpen. Als je hond erg angstig is, kan je misschien via een andere ingang naar binnen.

Is het onderzoek afgelopen? Zet je hond dan indien mogelijk eerst in je auto. Ga daarna weer naar binnen om te betalen. Let op, laat je hond alleen in je wagen zitten als dat veilig kan. Als het te warm of koud is, doe je dat beter niet.

Neem het bed van je puppy mee

Leer je hond om rustig op een hondenbed te liggen. Overal waar je jouw hond ontspannen wil houden, kan je het bed neerleggen. Geef je hond een beloning van zodra hij rustig op zijn bed ligt. Gebruik het bed niet om je hond te straffen.

Neem beloningen mee

Als je hond niet nuchter moet zijn voor zijn onderzoek is het een goed idee om beloningen mee te nemen. Geef hem een snoepje wanneer hij zich goed gedraagt. Zo leert hij niet alleen dat goed gedrag beloond wordt, maar houdt hij ook leuke herinneringen over aan de dierenkliniek. Wil je nog een stap verder gaan? Ga dan af en toe met je hond naar de praktijk van je dierenarts zonder dat je een afspraak geboekt hebt.

Je kan angstgevoelens niet versterken door snoepjes te geven. Door je hond gerust te stellen, toon je gewoon dat je er voor hem bent. Zoek een plekje op een veilige afstand van andere honden en strooi enkele snoepjes op de vloer.

Feromonen

Er bestaan feromonen die een kalmerend effect hebben in de vorm van verdampers en halsbanden. Je kan eventueel voor je naar je dierenarts vertrekt een verdamper in huis plaatsen. Je zou onderweg naar je dierenarts je hond ook een halsband met feromonen aan kunnen doen.

Hou rekening met anderen

Blijf op een veilige afstand van de andere dieren in de wachtzaal. Ga niet op de stoel het dichtst bij de deur zitten als er verderop nog vrije stoelen zijn. Laat je hond ook geen andere honden aanstaren.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.