Gezondheid van een hond

Gezondheidscheck bij je hond: hoe weet je of je puppy gezond is en zich goed voelt?

Gezondheid van je hond

Leer je puppy kennen. Maak oogcontact, meet de temperatuur van zijn snuit met de rug van je hand, controleer zijn tanden, tandvlees en oren, aai zijn vacht, til zijn poten op en kijk hoe hij loopt. Voel aan zijn poten of er warme plekken zijn en kijk zijn nagels na. Controleer of hij niet te dik of mager wordt door aan zijn ribben te voelen. Check elke dag de ontlasting van je hond. Merk je plots een verandering op? Bel dan naar je dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen.

Jouw groeiende puppy

Puppy’s groeien snel. Vandaag kunnen ze er helemaal anders uitzien dan gisteren. Afhankelijk van hun groeifase slapen ze de ene dag urenlang en de andere helemaal niet. De ene dag eten ze alles, de andere dag halen ze hun neus op voor wat je hen voorschotelt. Als ze tandjes krijgen, kunnen ze humeurig zijn en koortsachtig aanvoelen. Het is niet altijd makkelijk om al die veranderingen bij te houden.

Hou volgende punten in het oog

De ogen van je puppy moeten helder zijn. Knijpt hij plots vaak zijn ogen dicht of krijgt hij een oog moeilijk open? Neem dan contact op met je dierenarts. 

Honden kunnen om verschillende redenen hoesten. Hou hem een paar weken uit de buurt van andere honden en laat hem rusten zolang hij hoest. Gebruik een harnas in plaats van een leiband. Als je hond koorts heeft of niet wil eten of drinken, is een dierenartsbezoek aan de orde.

De lichaamstemperatuur van een gezonde hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Controleer de temperatuur van je hond af en toe wanneer hij gezond is. Wees voorzichtig met het plaatsen van de thermometer in de anus van je hond. Gebruik glijmiddel als je dit in huis hebt.

Bekijk de tanden van je hond elke dag om te controleren of ze schoon zijn. Kleine rassen zijn gevoeliger voor tandsteen. Tandproblemen kunnen echter bij alle hondenrassen optreden. Controleer ook het tandvlees en de tong van je hond. Als je hond zelfs bij aangename temperaturen vaak hijgt, moeilijk ademt of luid snuift, ga je best naar je dierenarts.

Je moet de oren van sommige honden soms proper maken. Wikkel een stukje zacht gaas om je vinger en wrijf zachtjes over de binnenkant van de oren van je hond. Als er resten aan het gaas blijven plakken, moet je de oren van je hond grondiger schoonmaken. Dat is vaak het geval bij honden met zware hangoren en een dikke vacht. Bel je dierenarts als je hond vaak met zijn hoofd schudt, aan zijn oren krabt of pijn lijkt te hebben als hij een leiband draagt of rond zijn oren geaaid wordt.

Borstel, scheer en knip de vacht van je hond. Zorg dat zijn haren niet samenklitten. Een hondenkapper kan je advies geven over hoe je de vacht van jouw hond het best verzorgt.

Bescherm je hond tegen teken. Je dierenarts kan je meer vertellen over de verschillende producten op de markt. 

Overgewicht kan gewrichtspijn, hartziekten, diabetes en andere aandoeningen veroorzaken. Je dierenarts kan je eventueel helpen bij het opstellen van een dieetplan. Daarnaast moet je hond elke dag voldoende beweging krijgen om fit te blijven.

De nagels van je hond moeten steeds kort zijn. Als ze te lang worden, kunnen ze je hond hinderen bij het bewegen. Train je hond zodat je zijn nagels kan knippen. Beloon hem tijdens het knippen.  

Hou in de gaten of je hond regelmatig zijn behoefte doet. Heeft je hond diarree? Neem dan contact op met je dierenarts. Als het ernstig is, moet je hond mogelijk een nachtje bij je dierenarts blijven om te voorkomen dat hij uitgedroogd raakt. 

Het is ook een goed idee om een degelijke EHBO-kit voor je hond in huis te hebben. Leg uit voorzorg een extra exemplaar in je auto. Zoek vooraf de dichtstbijzijnde dierenarts.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.