Hondenvoeding: meer dan gewoon brandstof

Voedsel is een bron van voedingsstoffen. ‘Mijn hond wil niet eten’ is een bezorgdheid die dierenartsen vaak te horen krijgen. Dat kan je oplossen door het juiste voedsel creatief aan te bieden. Daarnaast kan voeding je hond motiveren bij het trainen, werkt het kalmerend en gaat het verveling tegen.

Voedsel bij het trainen en tegen de verveling 

Voedsel speelt een rol bij zo goed als alle activiteiten die we met honden doen. Als je een beloningssnoepje aan je hond of puppy geeft wanneer ze gewenst gedrag vertonen, zijn ze steeds meer geneigd om dat gedrag te herhalen. Je kan voedsel en trainingssnoepjes voor puppy’s gebruiken om verveelde honden bezig te houden of om ze weg te lokken van afleidingen. Voedsel kan een hond helpen om zijn angsten te overwinnen en allerlei dingen te leren. Kort gezegd: het is een onmisbaar hulpmiddel, en we raden al wie omgaat met honden aan om het niet alleen als brandstof voor het dier te gebruiken.  

Beloningssnoepjes hond

Soms volstaat gewoon hondenvoer niet als motivator bij het aanleren van bepaald gedrag: in een omgeving waar je hond bijvoorbeeld makkelijk afgeleid raakt, werken hotdogs, rauw vlees, kaas of andere lekkere beloningen beter als trainingssnoepjes voor puppy’s en honden. (Vaak kan je de regel nemen:  hoe meer geur, hoe leuker je hond het zal vinden). Voor eenvoudige trainingen in een omgeving met minder afleiding, zoals wanneer je in je eigen keuken oefent wat je in de puppyklas hebt geleerd, zijn gewone brokjes vaak wél genoeg.

Er is een makkelijke manier om te testen of je beloning aantrekkelijk genoeg is: laat je hond proeven en kijk wat er gebeurt nadat hij de beloning heeft doorgeslikt. Kijkt hij weer enthousiast naar je op in de hoop dat hij nog een stukje krijgt, of kijkt hij weg? Als hij naar jou kijkt, zit je goed. Kijkt hij weg, dan heb je iets lekkerders nodig. Soms kan je je hond belonen zonder snoep. Sommige honden willen ook thuis een extraatje, andere zullen met plezier hard werken voor hun normale brokjes, zelfs in een meer uitdagende omgeving. 

Hoe gebruik je voedsel als beloning?

Als je vaak voedsel als beloning geeft bij het trainen, moet je je hond bij gewone maaltijden minder voer voorschotelen om te voorkomen dat hij te zwaar wordt. Weeg 's ochtends de hoeveelheid voer af die je hond die dag moet krijgen. Een deel daarvan gebruik je als beloning, de rest geef je als maaltijd. Gebruik je iets anders dan voer als beloning, neem dan precies die hoeveelheid brokken uit je 'dagbudget' en bewaar ze voor een andere dag. Denk eraan: geef steeds slechts kleine stukjes! 

Het is ook een goed idee om je hond met voer te trainen wanneer het tijd is om te eten: zo weet je dat je hond nog niet verzadigd is en graag zal werken voor zijn brokjes. Maar let op dat je je hond niet uithongert om hem gretiger naar je beloningen te laten uitkijken, want het is bewezen dat honger het geheugen en leervermogen negatief beïnvloedt. De vuistregel is dus: niet verzadigd, maar ook niet uitgehongerd. Een beetje honger is genoeg. 

Soorten hondenvoer

Er bestaan heel wat soorten hondenvoer. Denk maar aan brokken met of zonder granen, blikvoer, rauw voer of BARF hondenvoer en andere huisbereide opties. Welk voer je kiest, hangt af van jouw voorkeuren en die van je hond. 

Wat als je hond niet wil eten of je hond geen brokken meer eet? Er bestaan ook kieskeurige eters in het hondenrijk. Dat kan tot gezondheidsproblemen leiden. Als een hond niet wil eten, kan dat wijzen op een ernstiger probleem. Of misschien eet je hond geen brokken meer omdat hij het voer gewoon niet lekker vindt of niet houdt van de textuur. Sommige honden raken hun voer snel beu en hebben af en toe afwisseling nodig. Dan kan je kleinere zakjes voer kopen en afwisselend verschillende merken, smaken of soorten hondenvoer geven. Misschien houdt je hond wel het meest van BARF hondenvoer.

Als je nieuwe voeding geeft, is het belangrijk om je hond goed in het oog te houden. Blijft zijn eetlust gezond en zien zijn uitwerpselen er normaal uit, dan hoef je je geen zorgen te maken. Maar sommige honden hebben meer tijd nodig om aan hun nieuwe dieet te wennen of moeten tussen verschillende soorten hondenvoer kunnen afwisselen. Hou dus een oogje in het zeil en let op zijn vacht, adem, tanden, poten en gewicht. Sommige honden hebben er baat bij om vaker kleine porties te eten in plaats van enkele grote porties per dag. Honden hebben een eigen persoonlijkheid en dus ook eigen voorkeuren. 

Hoe geef je je hond eten?

Er zijn meer manieren om je hond te voeren dan door twee keer per dag een eetbak vol brokken voor z'n neus te zetten of brokken als beloning te geven bij het trainen. Honden zijn aaseters, dus een doeltreffende manier om hun maaltijden langer te laten duren, is door hen een leuke uitdaging te bieden. Strooi bijvoorbeeld het voer van je hond in het gras en laat hem rondsnuffelen om het te vinden. Zo hou je je hond veel langer bezig met een maaltijd. Er bestaat ook heel wat puzzelspeelgoed met voer, zoals snuffelmatten of likmatten, rubberen speelgoed, interactieve puzzels, voerkubussen en meer. 

Doe bijvoorbeeld wat brokjes of trainingssnoepjes voor honden in een leeg kartonnen doosje en laat hem graven, bijten en scheuren om van de maaltijd een spelletje te maken. Of verstop brokken onder krantensnippers in een grote doos of biedt hem BARF hondenvoer aan op een nieuwe manier. Laat je hond snuffelen, verkennen en eten én geef hem tegelijkertijd een mentale work-out! 

Of je hond nu jong of oud is, of hij nu enkel droge brokken of net BARF hondenvoer eet: alle honden hebben er baat bij dat je voedsel creatief gebruikt bij het trainen, in het dagelijkse leven en als leuke bezigheid. 

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.