Stress bij honden

Leer stress bij je hond herkennen. Wij helpen je stress bij je hond verminderen.

Stress bij honden

Honden kunnen in verschillende situaties en om uiteenlopende redenen stress voelen. De meest geschikte oplossingen kunnen variëren. 

Tekenen van stress bij honden

Hijgen, piepen, ijsberen, trillen, janken of blaffen zijn de meest herkenbare kenmerken van stress bij honden. Daarnaast zijn er honden die apathisch worden in plaats van rusteloos. Aan hen merk je door andere symptomen zoals braken, haaruitval, diarree of gewichtsverlies dat ze gestrest zijn.

Honden met stress geeuwen. Een geeuw veroorzaakt door stress is meestal langer en wordt gevolgd door een jammerend geluid. Soms schudt je hond ook met zijn hoofd. Walvisogen, verwijde pupillen, platte oren en sneller of trager knipperen kunnen allemaal tekenen zijn van stress.

Stress in trainingssituaties bij honden

In een trainingssituatie is voedsel weigeren een van de eerste tekenen die je hond geeft als hij overweldigd raakt. Sommige honden nemen de beloning wel aan, maar bijten er harder op. Als je hond in een stressvolle omgeving voedsel weigert, laat je hem best even pauzeren.

Als je hond weigert naar je toe te komen wanneer je hem roept en je daarom kwaad op hem wordt, kan hij reageren door nog trager naar je toe te lopen. Blijf kalm. Je hond luistert niet omdat de situatie te moeilijk is. Sommige honden proberen op dat moment interactie te ontwijken door zichzelf te krabben, aan hun geslachtsdelen te likken of gewoon weg te lopen. Andere gaan nog een stap verder en proberen zich te verstoppen.

Langdurig stress bij honden voorkomen

Haal je hond weg uit de situatie die hem stress bezorgt. Laat je hond rondsnuffelen en plassen. Geef je hond beloningen. Zo test je niet alleen of hij nog rustig genoeg is om te eten, maar koppel je de situatie aan iets leuks.

Probeer hem niet dichterbij te lokken met snoepjes. Daardoor gaat hij zich alleen maar ongemakkelijker voelen. Beloon hem nadat hij spontaan een beetje dichterbij is gekomen. Praat met een rustige stem. Maak je geen zorgen dat je hem op de een of andere manier nog banger of gestrester zou maken door hem te belonen en te steunen. Door te kauwen, snuffelen en likken kalmeren honden zichzelf.

Net als bij mensen kan lichaamsbeweging een positief effect hebben op stress. Zelfs een wandeling aan een lange lijn kan wonderen verrichten.

Na een stressvol incident heeft je hond behoefte aan extra slaap. Laat hem ontspannen. Nieuwe dingen leren is bijna onmogelijk wanneer je hond gestrest is.

Soms moet je feromonen of andere kalmerende en ontspannende supplementen gebruiken. Vraag je dierenarts om advies.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.