Puppy spelletjes om je hond zelfvertrouwen te geven

De beste manier om je puppy te leren kennen en beste vriendjes te worden, is door samen leuke dingen te doen. Als je puppy ervaart dat hij met jou plezier en spannende avonturen kan beleven, komt hij ook sneller bescherming bij je zoeken wanneer hij iets engs tegenkomt. Jullie dagelijkse wandelingen zijn niet alleen goed als plaspauze en lichaamsbeweging, maar ook het ideale moment om samen te trainen en een sterke band op te bouwen.

Soms zie je een hond en zijn baasje samen wandelen, maar merk je dat de leiband het enige is wat hen samenhoudt. Het baasje kijkt niet op van zijn smartphone, de hond snuffelt doelloos rond en plast tegen een boom. Het ziet er zo saai uit. Maar het kan ook helemaal anders! 

‘Dog parkour’: de wereld is een speeltuin

Een leuk spelletje om met je puppy te spelen is ‘dog parkour’. Bekijk de wereld als een speeltuin en gebruik de omgeving als obstakelparcours. Laat je je hond op allerlei hindernissen springen, eronder kruipen, ertussen zigzagge, etc. Bijvoorbeeld:

  • Laat je hond zijn evenwicht houden op platte stenen, omgevallen bomen, banken of lage stenen muurtjes
  • Laat je hond een huis of vuilnisbak als 'steunmuur' gebruiken om hem op twee poten te laten staan
  • Laat hem onder een laaghangende tak, hek of fiets kruipen 

Hoe honden behendigheid aanleren?

Lok hem gewoon met een snoepje over de obstakels heen en je hond plukt er de voordelen van: hij wordt al snel leniger, zijn zelfvertrouwen en evenwicht gaan erop vooruit én hij beschouwt jou als een leuke, avontuurlijke partner! 

Aandachtspunten bij puppyspelletjes

Wil je met je hond aan parkour doen, denk dan aan de volgende punten: 

  • Stem de hoogte van de obstakels en de moeilijkheid van de opdracht af op de hond waarmee je speelt. Kerngezonde volwassen honden kunnen moeilijkere obstakels aan dan puppy's, senioren en honden met overgewicht of gezondheidsproblemen. Voor hen vind je overal wel makkelijke hindernissen. 
  • Veiligheid voor alles! Gebruik een harnas om je hond te ondersteunen, indien nodig.
  • Laat je hond niet naar beneden springen van een hoogte die hoger is dan hijzelf. Til hem in plaats daarvan op. Moet je hond van een obstakel springen, zorg er dan voor dat hij op een zachte ondergrond landt. 
  • Pas op voor natte of bevroren oppervlakken. 
  • Warm de spieren van je hond op voordat je gaat oefenen door eerst een tiental minuten te gaan wandelen. 

Andere puppyspelletjes om onzekere honden te trainen

  • Maak je wandeling met je hond spannender door van het pad af te gaan. Zo bied je hem niet alleen een betere work-out, maar werk je ook aan zijn zelfvertrouwen. Als hij op een grillige ondergrond loopt, moet hij verschillende spiergroepen gebruiken en leert hij beter hoe zijn lichaam werkt dan als hij alleen maar op betonnen paden blijft. 
  • Laat je hond 'verborgen schatten' ontdekken: strooi wat brokjes op de grond, wijs aan waar hij ze kan vinden en laat je hond zijn avondmaaltijd zelf bij elkaar zoeken met behulp van zijn neus en lichaam. 
  • Is je hond gek op speelgoed, dan kun je ook speeltjes in de struiken verstoppen. Het is veel beter om je hond op zoek te laten gaan naar verstopte speeltjes dan om een bal weg te gooien waar hij achteraan moet rennen, want dat laatste kan zijn gewrichten en kop zwaar belasten. Bovendien is dit spelletje ook een uitstekende mentale oefening. 

Op deze manier leg je misschien een minder lange afstand af – en naarmate je puppy ouder wordt, heeft hij meer fysieke oefening nodig – maar het is zo veel leuker dan gewoon van punt A naar punt B te wandelen! 

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.