Revalidatie

Na een orthopedische operatie is een goed revalidatieproces cruciaal voor huisdieren. Ontdek hier welke behandelingen kunnen bijdragen aan het herstel en welzijn van je huisdier.

Wat is revalidatie bij een huisdier?

Na een orthopedische ingreep is het noodzakelijk dat je huisdier revalideert onder begeleiding van een dierfysiotherapeut. Revalidatie omvat een uitgebreid schema van therapieën en behandelingen om het herstel te bevorderen en de mobiliteit te verbeteren.

Waarom is revalidatie nodig?

Na een orthopedische operatie kan het spiervolume van je huisdier afnemen, wat kan leiden tot verlies van spierkracht en mobiliteit. Bovendien kan het herstelproces lang duren, waarbij je huisdier mogelijk zes tot twaalf weken niet volledig kan bewegen. Afgebroken spierweefsel kan niet vanzelf teruggroeien, vandaar dat revalidatie essentieel is om de spieromvang van je huisdier te behouden.

Behandelingen voor bevordering van herstel en pijnvermindering

  • Lasertherapie: Dit is een niet-invasieve behandeling waarbij geconcentreerd licht wordt gebruikt om weefselherstel te bevorderen en pijn te verminderen. Het kan ontstekingen verminderen en de doorbloeding stimuleren, waardoor het herstelproces wordt versneld.

  • Shockwave-therapie: Hierbij worden akoestische golven gebruikt om weefsel te stimuleren en pijn te verminderen. Het kan de genezing van blessures versnellen en ontstekingen verminderen.

  • PRP (Platelet-Rich Plasma) behandeling: Deze behandeling maakt gebruik van het eigen bloed van het huisdier, waarbij een geconcentreerde dosis van bloedplaatjes wordt geïnjecteerd in het beschadigde weefsel. Dit kan de genezing versnellen door groeifactoren vrij te geven en de regeneratie van weefsel te bevorderen.

  • Acupunctuur: Dit is een traditionele Chinese geneeskunde waarbij dunne naalden op specifieke punten in het lichaam worden geplaatst om de energiestroom te reguleren en pijn te verlichten. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van ontspanning tijdens het revalidatieproces.

  • Pijnstillers: Traditionele pijnstillers kunnen worden voorgeschreven om de pijn van je huisdier te verlichten tijdens het herstelproces.

Belang van pijnbestrijding

Pijnbestrijding speelt een cruciale rol in het revalidatieproces van huisdieren na een orthopedische ingreep. Het verminderen van pijn is niet alleen van belang voor het welzijn van het dier, maar draagt ook bij aan een succesvol herstel. Onbehandelde pijn kan leiden tot stress, verminderde eetlust en een tragere genezing. Het is dus van essentieel belang om de pijn van je huisdier effectief te beheren tijdens het revalidatieproces om een comfortabel en succesvol herstel te garanderen.

In deze folder lees je meer over pijn en pijnbestrijding bij jouw huisdier.

Download de PDF

Hoe werkt revalidatie bij je huisdier?

Na de operatie volgt je huisdier een revalidatietraject van enkele weken om zijn spieren te versterken. Dit omvat specifieke oefeningen, mobilisatie en mogelijkheid tot zwemtherapie om de spierkracht en mobiliteit te verbeteren. Je dierenarts zal samen met jou het beste behandelplan bespreken, afgestemd op de specifieke behoeften en conditie van je huisdier.

Vragen en contact

Mocht je nog vragen hebben over de revalidatie van jouw huisdier, aarzel dan niet om contact op te nemen met een AniCura-dierenarts. Zij kunnen je voorzien van deskundig advies en begeleiding tijdens het revalidatieproces van je huisdier.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.