Neurologie bij AC Malpertuus

Door onze specialistische kennis en moderne apparatuur krijgt jouw huisdier de best mogelijke neurologische zorg bij dierenartsencentrum AniCura Malpertuus.

Wat is neurologie?

Neurologie is gericht op het onderzoeken en behandelen van het zenuwstelsel. Meer specifiek gaat het om het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg van je huisdier), het perifere zenuwstelsel (de zenuwen die vertakken van het centrale zenuwstelsel naar onder andere de kop en poten) en het autonome zenuwstelsel (de zenuwen die ondersteunen bij de spijsvertering, ademhaling, doorbloeding van de huid en zweten).

Wat zijn de symptomen van neurologische problemen?

Indien je dierenarts merkt dat je huisdier zich abnormaal gedraagt, vreemd beweegt of epileptische aanvallen heeft, kan hij besluiten om je door te verwijzen naar een dierenarts-specialist neurologie. Die kan dan achterhalen welke eventuele aandoening of neurologisch probleem de oorzaak is van het afwijkend gedrag.

Andere specifieke symptomen van neurologische problemen zijn: 

  • epilepsie
  • verminderde kracht
  • scheve kophouding
  • ongecoördineerd lopen
  • pijn in de hals of rug
  • verminderd bewustzijn
  • verlamming van de poten
  • afwijkend gedrag

Dierenarts-specialist

Voor neurologische problemen zullen onze dierenartsen jou en je dier doorverwijzen naar Kenny Bossens. Kenny is sinds 2018 Europees specialist in de neurologie. Dit betekent dat hij eerst de opleiding tot dierenarts afgerond heeft en vervolgens de specialisatie neurologie voltooid heeft.

Je kan enkel terecht bij een neuroloog-specialist indien je dierenarts je doorverwijst of wanneer je zelf een doorverwijzing vraagt aan je dierenarts.

Moderne apparatuur voor diagnostiek

Indien het neurologisch onderzoek nog niet genoeg duidelijkheid schept over het gedrag van je hond, kan een hersenscan meer verklaren. Zo kunnen aandoeningen zoals hersen(vlies)ontsteking, herseninfarct, hersenbloeding of hersentumor opgespoord of uitgesloten worden.

Bij AC Malpertuus beschikken we naast expertise, ook over onze eigen MRI-scan. De dierenarts zal samen met jou beslissen of deze scan al dan niet nodig is en wat de verwachtingen kunnen zijn. 

MRI-scan

Behandelingsmogelijkheden en nazorg

Na het stellen van de diagnose en identificeren van het neurologisch probleem, zal de dierenarts-specialist samen met jou de mogelijke behandelingsopties bespreken. Dit kan variëren afhankelijk van de aard van de aandoening. Daarnaast zal er ook aandacht worden besteed aan eventuele nazorg en het opstellen van een plan voor de verdere begeleiding van je huisdier tijdens het herstelproces.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.