Epilepsie bij honden

In de hersenen van je huisdier worden signalen verwerkt. Soms kunnen die signalen zich opstapelen en een ‘kortsluiting’ of een epileptische aanval veroorzaken. Epileptische aanvallen kunnen regelmatig terugkomen. Niet elke aanval is hetzelfde en duurt even lang. Er bestaan twee verschillende soorten epilepsie. 

Symptomen epilepsie hond

Bij een partiële of focale aanval is je huisdier zich nog bewust van zijn omgeving. Je ziet bijvoorbeeld het oor of de poot van je hond trillen. Een gegeneraliseerde aanval daarentegen bestaat uit 3 fases.

Je hond voelt een aanval aankomen en gedraagt zich onrustiger of aanhankelijker dan normaal. Tijdens een epileptische aanval zal je hond zich enkele minuten niet meer bewust zijn van zijn omgeving. Symptomen die dan kunnen optreden zijn:

  • omvallen
  • stijf worden van de poten
  • krampen in het hele lichaam
  • urineverlies
  • ontlastingsverlies

Dat je hond gedragsveranderingen vertoont na een aanval is normaal. Na een aanval kan je hond nog verward en sloom zijn. Vaak slaapt, eet of drinkt hij meer dan normaal.

Nierfalen kan de hersenfunctie aantasten en zich uiten in epileptische symptomen.

Denk je dat je huisdier een epileptische aanval heeft gehad? Onthoud de symptomen en maak eventueel een video van een aanval voor je dierenarts.

Oorzaken van epilepsie bij honden

Epilepsie bij honden is in de meeste gevallen erfelijk. Deze vorm komt voor bij honden tussen een jaar en zes jaar oud. Soms kan een epileptische aanval bij je hond ook het gevolg zijn van een hersenaandoening of een afwijking in het bloed zoals een lever- of nierziekte of een vergiftiging. Deze vorm van epilepsie treedt vooral op bij oude honden. Bepaalde triggers zoals fel licht kunnen epileptische aanvallen uitlokken.

Waarom zou je epilepsie bij je hond laten behandelen?

Duurt een epileptische aanval bij je hond langer dan een uur? Dan kan hij hersenschade oplopen. Breng je huisdier zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Epilepsie hond: de diagnose

Je huisdier wordt tijdens een consultatie bij je dierenarts volledig lichamelijk onderzocht. Daarna volgt er een bloedonderzoek. Soms wordt er ook een scan van de hersenen van je hond gemaakt.

Epilepsie hond: de behandeling

Als op korte tijd meerdere aanvallen op elkaar volgen, kan je dierenarts medicatie voor je huisdier meegeven. Phenobarbital zwakt de prikkels in de hersenen van je hond af. Aan de hand van een bloedonderzoek bepaalt je dierenarts de juiste dosering.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.