BAER-test hond

Reageert je hond nauwelijks op je aanwijzingen? Misschien is er iets met het gehoor van je hond aan de hand, en is je trouwe viervoeter misschien minder eigenwijs dan je denkt. Met een BAER-test kunnen we het gehoor van honden testen.

Lees ook: BAER-test kat

Net zoals mensen kunnen ook honden te maken krijgen met gehoorproblemen of zelfs doof worden. Dit kan te wijten zijn aan ouderdom, ziekte of aangeboren factoren.

Wat houdt een BAER-test in?

Een BAER-test, wat staat voor Brainstem Auditory Evoked Response, onderzoekt hoe de hersenen van je hond reageren op klikgeluiden. Hiermee kunnen we beoordelen of de signalen van de oren de hersenen adequaat bereiken. Om de doofheid van je hond vast te stellen, meten we de hersenactiviteit.

Doofheid bij honden

Doofheid bij honden kan aangeboren zijn, en dit komt met name voor bij bepaalde rassen zoals de Australian Cattle Dog, Bull Terriër, Dalmatiër en Parson Jack Russell. Vooral bij fokplannen met deze rassen is het essentieel om op doofheid te controleren.

Aangeboren doofheid kunnen we vaststellen vanaf een leeftijd van zes weken, omdat het zich ontwikkelt tussen de vier en zes weken oud. Dit wordt veroorzaakt door het afsterven van bepaalde haarcellen die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen en doorgeven van geluidstrillingen. Honden met een merle vacht, zoals de Australian Shepherd, een piebald vacht, zoals de Bull Terriër, of een witte vacht zijn bijzonder vatbaar voor doofheid.

Oudere honden kunnen op latere leeftijd doof worden als gevolg van ouderdom, ziekte of afwijkingen aan het trommelvlies.

Hoe verloopt een BAER-test?

Niet elke dierenarts voert een BAER-test uit, omdat hiervoor een specifieke opleiding vereist is. Het onderzoek begint met een grondige inspectie van de oren om ontstekingen, oorsmeer en de integriteit van het trommelvlies te beoordelen. Als dit er goed uitziet, krijgt je hond een lichte sedatie om de betrouwbaarheid van de BAER-test te vergroten.

De dierenarts sluit elektroden aan op de oren en de kop van je hond om de hersenactiviteit te meten. Geluiden worden afgespeeld via een oordopje in de oren van je hond, waarbij het volume stapsgewijs wordt verhoogd (van 70 decibel - vergelijkbaar met het geluid van een stofzuiger - tot 90 decibel). Op deze manier kunnen we beoordelen of de signalen van de oren goed worden doorgegeven aan de hersenen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek weet je definitief of je hond doof is aan één of beide oren. Dit kan verklaren waarom je hond je commando's negeert. Hoewel het geen leuk nieuws is, is het wel van groot belang omdat een doof dier sneller in gevaarlijke situaties kan belanden, bijvoorbeeld in het verkeer.

Hoorapparaat hond

Hoewel er momenteel nog geen gehoorapparaten voor honden zijn, wordt er hard aan gewerkt door een van onze gespecialiseerde artsen in samenwerking met een humane NKO-arts. De kosten zijn momenteel nog hoog, maar er wordt gezocht naar een oplossing waarbij de batterij van het apparaat vervangen kan worden. In de tussentijd kun je overwegen om met je hond te communiceren via visuele gebaren.

Gedrag dove hond

Let ook op het gedrag van een dove hond. Honden die op latere leeftijd doof worden, kunnen soms schrikken en uitvallen wanneer ze plotseling worden benaderd. Hiermee kun je rekening houden door je hond altijd rustig en frontaal te benaderen.

Kosten BAER-test

Wat betreft de kosten van een BAER-test, deze zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder verdoving, apparatuur en de uitvoering van de test. Voor bepaalde rassen zoals de Bull Terriër en de Dalmatiër is de BAER-test verplicht. Als je meer wilt weten over de BAER-test of doofheid bij honden, neem dan gerust contact met ons op.

 

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.