BAER-test kat

Reageert je kat nauwelijks op je aanwijzingen? Misschien is er iets met het gehoor van je kat, en is je kat minder eigenwijs dan je denkt. Met een BAER-test onderzoeken we het gehoor van katten.

Lees ook: BAER-test hond

Net als mensen kunnen ook katten minder goed horen of zelfs doof worden. Dat kan door ouderdom of ziekte komen, maar kan ook aangeboren zijn.

Wat houdt een BAER-test in?

BAER staat voor Brainstem Auditory Evoked Response. Met deze test onderzoeken we hoe de hersenen van je kat reageren op klikgeluidjes.

Zo achterhalen we of de signalen van de oren de hersenen goed bereiken. Om te bepalen of je kat doof is, meten we dus de hersenactiviteit.

Doofheid bij katten

Doofheid komt vaak voor bij witte katten. Dit heeft te maken met het W-gen (Waardenburg-syndroom). Dit gen onderdrukt niet alleen pigment, maar veroorzaakt ook doofheid. Nog vaker gebeurt dit bij witte katten met blauwe ogen.

Ook infecties aan het binnenoor kunnen bij katten zorgen voor een verminderd gehoor.

Hoe verloopt een BAER-test?

Een BAER-test wordt niet door elke dierenarts uitgevoerd; hiervoor is een specifieke opleiding nodig.

Het onderzoek begint met een grondige inspectie van de oren: is er sprake van ontstekingen? Hoe zit het met de hoeveelheid oorsmeer? Is het trommelvlies intact? Als dit er goed uitziet, krijgt je kat een lichte sedatie om de BAER-test zo betrouwbaar mogelijk uit te kunnen voeren.

De dierenarts sluit elektroden aan op de oren en de kop van je kat om de hersenactiviteit te meten.

Het onderzoek begint door geluidjes af te spelen via een oordopje in de oren van je kat.

Door het volume stapsgewijs te verhogen (van 70 decibel - vergelijkbaar met het geluid van een stofzuiger - tot 90 decibel) kunnen we meten of de signalen van de oren goed worden doorgezet naar de hersenen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek weet je definitief of je kat doof is aan één of beide oren.

We begrijpen dat het geen leuk bericht is om te horen dat je kat doof is. Het is echter ook van groot belang: een doof dier belandt sneller in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer.

Nu je weet dat je kat doof is, kun je voorzorgsmaatregelen nemen.

Gehoorapparaat voor katten

Er zijn nog geen gehoorapparaten voor katten, maar hier wordt wel druk aan gewerkt door één van onze gespecialiseerde artsen in samenwerking met een humane NKO-arts.

Op dit moment zijn de kosten nog erg hoog en wordt er gekeken naar een oplossing waarbij er een optie blijft om de batterij van het apparaat te vervangen.

Wel kun je overwegen om met je kat te communiceren via visuele gebaren.

Gedrag van een dove kat

Ook iets om op te letten: katten die op latere leeftijd doof zijn geworden, kunnen soms naar iemand uithalen. Wanneer je, of bijvoorbeeld een kind, de kat plotseling uit zijn slaap haalt, kan de kat schrikken en daardoor bijten.

Dit is een natuurlijke reactie omdat je kat je niet heeft horen aankomen. Hier kun je uiteraard rekening mee houden door je kat altijd rustig en frontaal te benaderen.

Kosten BAER-test

De kosten van een gehoortest zijn afhankelijk van verschillende factoren. Je moet rekening houden met de kosten van de verdoving, het gebruik van de apparatuur en de uitvoering van de test.

Wil je meer weten over de BAER-test of doofheid bij katten? Neem dan contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.