Ga naar de hoofdinhoud

Voorkom oververhitting bij je hond

Zaventem, 1 juli 2025 - De eerste hittegolf van 2025 is een feit. Voor velen betekent dit genieten van de zon en het buitenleven, maar voor dierenartsen en spoeddiensten betekent dit ook extra drukte en zorg. Hittegolven en warme zomerdagen brengen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen voor onze viervoeters, vooral honden. Oververhitting is een van de meest voorkomende problemen. AniCura, een Europees netwerk van dierenklinieken, wil baasjes informeren over de gevaren van oververhitting en hoe ze hun viervoeters koel kunnen houden.

Oververhitting bij honden: Herken de symptomen #

Oververhitting vormt bij honden een levensgevaarlijke situatie en treedt op wanneer hun lichaamstemperatuur hoger dan 41 graden is. Het verschil tussen een hond die oververhit is en een hond die gewoon te warm heeft, is goed te zien. Een oververhitte hond heeft warme oren en voetzolen, rode slijmvliezen, bloederige en zwarte diarree, gaat kwijlen en hijgen, reageert niet goed op aanspreken en kan meestal nauwelijks nog lopen. Vooral hondenrassen met een korte snuit, zoals de Franse Buldog en de Mopshond, zijn hier gevoelig voor vanwege hun nauwe keel en neus, wat ademhaling bemoeilijkt en afkoeling verhindert.

Wat te doen bij oververhitting #

Bij een oververhitte hond is het cruciaal om als baasje snel in te grijpen. Dit zijn enkele stappen die je als baasje kan ondernemen:

  • Ventilator of airco: Richt een ventilator of de airco van de auto op de kop van de hond. Dit helpt om frisse lucht in te ademen en de warme lucht af te voeren. Let hiermee wel op dat de ogen van de hond niet uitdrogen.
  • Scheren: Indien mogelijk, kan je de buik van de hond scheren. De vacht is daar dunner en de huid kan makkelijker warmte afgeven. Maak daarna de geschoren huid nat en richt een ventilator op de buik voor extra afkoeling.
  • Afkoelen met stromend water: Gebruik een tuinslang, kraan, emmer of gieter om de hond met stromend water af te koelen. Laat de hond eerst aan de watertemperatuur wennen en gebruik nooit koud water om een schok tegen te gaan, wat een hartstilstand tot gevolg kan hebben. Droog je hond daarna meteen af om onderkoeling te voorkomen. Gebruik nooit een natte handdoek om de hond af te koelen, dit houdt de warmte juist vast.

Een combinatie van deze stappen werkt het snelst, maar is vaak moeilijk zelf uit te voeren. Soms kan er pas echt goed gekoeld worden als de hond bij de dierenarts is aangekomen.

Voorkomen is beter dan genezen #

Laat je hond nooit achter in de auto, zelfs niet op een zonnige dag met de ramen open. Bij 20 graden buitentemperatuur kan het binnen 10 minuten al 32 graden zijn in de auto.

Voorkom oververhitting door aan het begin of het einde van de dag met je hond te gaan wandelen. Overdag houd je je viervoeter beter uit de zon. Door bewust te zijn van de risico's en proactief te handelen kan je samen genieten van een zorgeloze zomer.

Afbeelding met tekst, Hondenras, huisdier, hond

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist., Afbeelding

Bezoek de dierenarts  #

Zelfs als een hond lijkt te herstellen, is het belangrijk om altijd langs de dierenarts te gaan. Oververhitting kan leiden tot ernstige orgaanschade. De dierenarts kan niet alleen de oververhitting behandelen, maar ook de onderliggende schade aanpakken. 

Heeft je hond last van oververhitting of twijfel je? Maak dan meteen een afspraak bij je dierenarts voor de juiste diagnose, verzorging en behandeling. 

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.