Checklist hond: slaapplaats
Je kan bepaalde hondenrassen buiten laten slapen. Plaats het hok van je hond op een beschutte plaats tegen een muur. Voorzie een dik kussen en eventueel wat dekens. Zorg dat je tuin goed afgeschermd is zodat je hond zich niet kan uitgraven.
Vaak is je hond graag dichtbij zijn baasje. Hij zal dus liever binnen willen slapen. Laat je hond binnen op een kussen of in een bench slapen. Leer je hond dat zijn bench een veilig plek is. Kies een bench die groot genoeg is. Je hond zou rechtop moeten kunnen staan in zijn bench. Kies voor een waterafstotend kussen of een afneembare hoes. Zo zijn plasongelukjes snel op te lossen.
Heeft je hond gewrichtsproblemen? Dan is een orthopedisch kussen aangeraden.
Checklist hond: voeding
Vraag voor de juiste voeding advies aan je dierenarts. Voor puppy’s bestaat er speciale puppyvoeding. Oudere honden geef je best seniorvoeding. Lijdt je hond aan een aandoening of heeft hij een allergie? Geef hem dan speciale voeding. Speciale hondenkoekjes kan je aankopen om je hond te trainen.
Geef je hond nooit etensresten van tafel. Je hond loopt meer risico op overgewicht. Bovendien zijn bepaalde voedingsmiddelen zoals ajuin en chocolade giftig. Lees ook ons artikel over giftige voedingsmiddelen voor een hond.
Een plastic voer- en drinkbak zijn niet aan te raden. Het plastic geeft een raar smaakje aan het eten en drinken van je hond. Kies voor roestvrij staal.
Je hond moet altijd vers drinkwater hebben. Zet zijn drinkbak op een toegankelijke plek. Geef je hond een aantal keer per dag een kleinere portie voer. Vraag je dierenarts om de juiste hoeveelheden.
Checklist hond: verdere uitrusting
Deze spullen schaf je best op voorhand aan:
- veilig speelgoed
- knuffels
- denkspelletjes
- Harnas of halsband met stevige riem
- zakjes voor uitwerpselen
- auto- en fietsaccessoires (Lees ook ons artikel over het vervoeren van een hond.)
- drinkfles
- speciale nagelknipper
- borstel of kam
- hondenshampoo (Lees ook ons artikel over een hond wassen.)
- tandenborstel en tandpasta
- luiers voor loopse teven
- ontworming en ontvlooiing
- schoonmaakmiddel tegen hondenurine
Checklist hond: veiligheid
Laat geen kleine voorwerpen slingeren in huis. Lees ook ons artikel ‘vreemd voorwerp gegeten’. Pas op voor etensresten. Sommige voedingswaren zijn giftig voor honden. Met een huisdiercamera kan je jouw hond in de gaten houden wanneer je niet thuis bent.
Laat je hond jaarlijks onderzoeken bij je dierenarts. Zeker voor een puppy zijn dierenartsbezoeken belangrijk. Lees meer in ons artikel over een puppyconsult. Laat je hond steriliseren na de eerste loopse periode om de kans op melkkliertumoren en schijnzwangerschappen te verminderen.
Scherm je terras, balkon of tuin goed af zodat je hond niet kan ontsnappen. Laat je hond tijdens een wandeling niet snuffelen aan uitwerpselen van andere dieren. Let er ook op dat je hond geen insecten, wormen, slakken of andere vreemde dingen eet. Lees meer in onze artikels ‘Slak gegeten’, ‘Longworm’ en ‘Hartworm’.
Checklist hond: tijd en geld
Honden hebben dagelijks meerdere wandelingen nodig. Grote rassen hebben veel mentale stimulatie, spel en beweging nodig. Een puppy kan een enorme uitdaging zijn omdat hij grenzen moet leren en getraind moet worden. Je zal dus heel wat tijd en moeite aan je hond moeten spenderen.
Als laatste is geld ook van belang. Eet je hond toch iets vreemds op? Zorg dan dat je geld opzij hebt staan om hem te kunnen laten helpen. Je kan ook kosten besparen door bijvoorbeeld een hondenverzekering af te sluiten.