Aandachtsoefeningen voor je hond

Soms kan de omgeving overweldigend zijn voor je puppy. Leer je hond luisteren met aandachtsoefeningen.

Aandachtsoefeningen voor je hond

Stel je voor dat je puppy vrolijk naar een onbekende hond loopt terwijl jij dat niet wil. 'Nee!' roepen is geen goed idee, want je wil je hond geen angstreactie aanleren wanneer hij andere honden ziet. Wat hij wel moet doen, is naar jou kijken voor verdere instructies. Je wil ook niet elke keer de naam van je hond roepen. Als je dat te vaak doet, verliest de naam van je hond zijn betekenis.

Zo leer je jouw hond een aandachtsgeluid aan

Begin in een omgeving zonder afleidingen zoals je keuken. Steek enkele snoepjes die je hond lekker vindt in een zakje of in je broekzak. Maak een kusgeluidje. Wanneer je hond oogcontact maakt, markeer je dat onmiddellijk met een clicker en geef je hem een snoepje. 

Doe dat een paar keer. Eerst wanneer je hond al op jou gefocust is en na een paar herhalingen ook wanneer hij iets anders aan het doen is. Probeer het daarna ook eens met een beweging. Gooi een snoepje niet te ver weg en laat je hond ernaartoe lopen. Maak het geluid en ga een beetje achteruit voor je een beloning geeft. Oefen terwijl er afleidingen zijn. Begin eenvoudig en werk naar grotere uitdagingen toe.

Wanneer je hond het geluid goed kent, kan je hem bijsturen naar het gewenste gedrag zonder hem onmiddellijk een beloning te geven. Je hond loopt bijvoorbeeld op een andere hond af terwijl je wilt dat hij naast je blijft lopen. Maak het geluid, wacht tot je hond weer naast je loopt en beloon hem dan pas.

Stel dat je hond op iets kauwt dat niet mag. Maak dan het geluid en toon hem iets waarop hij wel mag kauwen. In dat geval hoef je misschien niet eens een extra beloning te geven. Zo leg je geen verband tussen ongewenst gedrag, het geluid en de beloning. Gebruik het aandachtsgeluid niet te vaak. Anders verliest het zijn betekenis voor je hond.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.