Hondennagels knippen en andere verzorgingsbehandelingen

Hondennagels knippen blijft een uitdaging. Veel nieuwe en ervaren hondenbaasjes kijken net zo erg op tegen de wekelijkse nageltrimbeurt als de hond zelf. Zelfs als je alles volgens het boekje doet, kan er makkelijk iets misgaan, waardoor je weer van voor af aan moet beginnen met je training. Met deze eenvoudige tips maak je het jezelf heel wat makkelijker als je je hond wilt laten wennen aan verzorgingsbehandelingen zoals de hond zijn nagels knippen, vacht borstelen, een bad nemen, tanden poetsen en zelfs gewoon aaien, een harnas omdoen of een jasje aantrekken.

Met deze stappen maak je verzorgingsbehandelingen leuk:

Luister naar je hond wanneer hij 'nee' zegt. 

Als hij tegenstribbelt en probeert te ontsnappen, laat hem dan gaan. Als je hem steviger vastknelt en probeert te laten zien wie de baas is, maak je hem alleen maar banger. Neem je een poot vast en trekt hij die weg? Respecteer dat dan. Loopt hij weg van je? Dan respecteer je dat ook. En ook als hij gromt, laat je hem met rust. Grommen is de manier waarop je puppy duidelijk maakt dat hij je nog niet vertrouwt. Als je zijn vertrouwen wilt winnen, doe je dat door respect te tonen. 

Maar zal je puppy dan niet gewoon elke keer weglopen? Dat denk je misschien, maar niets is minder waar. Controle is de sterkste beloning die er is. En als je je puppy duidelijk maakt dat hij de controle heeft, maak je de situatie draaglijker – of zelfs aangenaam. 

Luister naar je hond wanneer hij 'ja' zegt. 

Heb je al eens gehoord over de 'startknop' van honden? Steeds meer hondentrainers gebruiken dit concept wanneer ze honden leren communiceren. Ze gebruiken geen woorden en geen letterlijke knoppen (al hebben sommigen dat wel geprobeerd), maar werken in plaats daarvan met de subtiele signalen die honden van nature gebruiken.

Ben je ooit gestopt met een hond te aaien, waarna je een neus of poot tegen je arm voelde en meteen snapte dat de hond om meer vroeg? Dit is hetzelfde, maar in plaats van een neusaanraking maakt de hond oogcontact of laat hij zijn kin op je rusten. En in plaats van aaien, vraagt hij of je zijn lange hondennagels wilt knippen. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Toch is het zo! 

‘Installeer’ de ja-knop

Als je de ja-knop wilt 'installeren', ga je als volgt te werk. 

  1. Hou beloningen vast in je ene hand en de nagelschaar (of borstel, shampoofles, harnas enz.) in je andere hand. 
  2. Laat de nagelschaar zien en geef de hond iets lekkers. 
  3. Hou je handen achter je rug. Laat ze nog een keer zien en herhaal. Maak er een soort ritme van, waarbij je steeds je handen achter je rug houdt voordat je het proces herhaalt en steeds eerst de hand met de nagelschaar toont. Na een tijdje begin je de anticipatie van je hond te zien: hij weet al wat er zal gebeuren. 
  4. Nu verander je het spel en doorbreek je het ritme. Laat deze keer géén nagelschaar zien, wacht tot hij naar die hand kijkt en toon hem de nagelschaar én een beloning.
  5. Blijf dit herhalen. Hoe vaker, hoe beter. Als hij nu naar de hand met de nagelschaar kijkt, is dat zijn signaal – zijn 'startknop' – waarmee hij aangeeft dat je de nagelschaar moet tonen. 
  6. Vervolgens laat je hem naar de hand met de nagelschaar kijken, toon je deze, raak je een poot aan en geef je een beloning. 
  7. Blijf dit herhalen. Hoe vaker, hoe beter.  !! Als je de hond ziet aarzelen voordat hij naar je hand kijkt, stop dan, zet een stap terug en doe het langzamer aan. Het is de bedoeling dat hij uitkijkt naar het moment waarop de nagelschaar verschijnt. 
  8. Als volgende stap til je een poot op: startknop, nagelschaar verschijnt, poot optillen, beloning. 
  9. Daarna werk je naar het einddoel toe: raak een nagel aan en knip vervolgens een nagel. 

!! Onthoud dat je hond op elk moment 'nee' kan zeggen én dat je naar hem moet luisteren. Denk er ook aan dat dit leerproces langer duurt dan een dag, of een maand, of zelfs langer als je hond aanvankelijk wantrouwig is tegenover nagels knippen. Neem er dus de nodige tijd voor en hou de sessies kort: twee minuten, één keer per dag. 

Vergeet de nagels van hond niet te knippen

Intussen moet je natuurlijk wel écht de nagels knippen van je hond. Dat doe je in een andere omgeving. Train je hond bijvoorbeeld in een andere kamer dan die waar je zijn nagels knipt, zet hem op een ander deken, gebruik andere snoepjes en zelfs een andere nagelschaar. En als je niet naar zijn 'nee' kunt luisteren, vraag er dan niet om. 

Laat hem begrijpen wanneer je traint en wanneer je met het echte werk bezig bent. Zet je daardoor een paar stappen terug in de training? Misschien. Maar maak in elk geval de sessies waarin je écht de nagels knipt van je hond, zo aangenaam mogelijk. 

Geef je hond beloningen en spreek met een zachte stem. Knip niet alle nagels in één keer, maar hou de sessie kort. En als je hond er na één nagel al genoeg van heeft, laat hem dan gaan. 

Trek de methode door

Gebruik dezelfde methode voor alle andere dingen die je puppy mogelijk angstaanjagend of vreemd vindt. Als je goed genoeg oplet, merk je vanzelf dat hij tegen talloze dingen 'ja' of 'nee' zegt. Denk aan wandelen, een trainingssessie beginnen, vooruit lopen of een bocht nemen tijdens je wandeling, ...  

Probeer deze tips eens uit en wie weet wordt hondennagels knippen plots een leuke ervaring!

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.