Net een kitten?

Wij geven je graag gericht advies. Ga naar: Kitten Wijzer

Dermatologisch onderzoek

De huid is het grootste orgaan bij zowel mens als dier en kan zich heel snel vernieuwen. Het is het eerste orgaan dat we zien wanneer we onze patiënten ontmoeten en wordt soms als spiegel van de algemene gezondheid beoordeeld. Echter meer en meer huisdieren hebben huidproblemen. In Europa heeft bijvoorbeeld 1 op 5 honden een allergische huidaandoening gepaard gaande met jeuk en huidontstekingen.

Niet enkel de huid maar ook de oren, de vacht en nagels horen bij het kennisgebied van dermatologie.

Wanneer een afspraak wordt gemaakt voor een huidprobleem kan dit dus zijn omwille van

 • jeuk
 • oorontsteking
 • slecht riekende vacht
 • kaalheid
 • gezwellen op de huid
 • huidwonden
 • huidknobbels
 • ...

Wat houdt een consultatie  in?

1.GESPREK 

Tijdens een consultatie wordt er gesproken over wat het probleem juist is

Omdat huidproblemen vaak al langer bezig zijn is het nuttig om de reeds gebruikte medicatie, voeding alsook de tijdslijn te overlopen.

2.ALGEMEEN ONDERZOEK

Een algemene lichamelijke controle kan worden uitgevoerd

3.DERMATOLOGISCH ONDERZOEK

Er wordt gekeken naar de uitgebreidheid van de huidletsels, de locatie, de vorm alsook of de oorspronkelijke letsels al gecompliceerd zijn en/of er indicatie is van hoe lang het al bezig is.

Bij de meeste huidconsultatie worden er stalen genomen die microscopisch onderzocht worden.

De staaltypes worden verdeeld onder:

-stofmonster: gebruikt om parasieten op te sporen zoals vlooien

-afkrabsel van de huid: deze techniek wordt gebruikt om mijten te vinden die oppervlakkig of iets dieper in de huid wonen bijvoorbeeld Cheyletiella, Demodex of Scabiës mijten

-trichografie: hierbij wordt er gekeken naar de haren onder de microscoop – het specifiek kijken naar de wortel of de cortex van een haar laat het identificeren van een aantal huidziektes toe alsook na te gaan of er een normale haarcyclus is                   

-tapestrip: met plakband wordt er een staal genomen van de huid-hiermee kan men huidcellen, ontstekingscellen, bacteriën, gisten en schimmelsporen terugvinden microscopisch

-afdrukstalen: met deze techniek doen we hetzelfde als met plakband maar is handiger wanneer het een vochtig huidletsel is

-naaldbiopten: er wordt met een naald in het knobbeltje geprikt en daarna gaan we microscopisch kijken wat voor type gezwel er aanwezig is

Buiten deze technieken hebben we ook lampen die gebruikt worden voor sommige schimmels op te sporen, swabnames voor schimmels en bacterieën op te sporen, PCR testen, algemene bloedonderzoeken etcetera

Eenmaal het initiële onderzoek gebeurd is, wordt alles overlopen en een plan opgesteld voor de behandeling en eventuele verder testen zoals allergie testen en huidbiopten uit te voeren.

In het kader van de wereldwijde strijd (ONE HEALTH) tegen het verder ontwikkelen van antibioticum resistentie is er een sterke ommezwaai aan het gebeuren in het voorschrijfgedrag voor dermatologische problemen. We weten dat de meerderheid van de infecties het gevolg en niet de hoofdoorzaak zijn van de huidaandoening. Dit laat ons toe om veel gerichter te behandelen waarbij er ook meer en meer gebruikt wordt gemaakt van uitwendige behandelingen om de huid te ontsmetten, de structuur  te ondersteunen alsook te hydrateren.

Allergietesten

-Voedingstesten

Hoewel er reeds bloedtesten bestaan voor allergieën aan voeding op te sporen blijft de meest betrouwbare vorm te testen dmv een hypoallergeen dieet die gekozen wordt naargelang wat de patiënt al heeft gegeten.

Voedingstesten duren gemiddeld 8 weken. Daarna wordt er een provocatie test gedaan ter bevestiging van de overgevoeligheid aan het eten.

-Omgevingsallergietesten

Omgevingsallergie testen kunnen uitgevoerd worden via een bloedtest of huidtesten. Huidtesten worden zelden gedaan bij katten omdat ze moelijker af te lezen zijn.

Veel honden hebben een huisstofmijtallergie of een grasallergie maar ook andere gevoeligheden bv berkenstuifmeel komt frequent voor.

Bij katten zien we een opmars in de frequentie van allergische problemen. Ook zij blijken vaker allergisch te zijn tegen stuifmeel alsook mijten.

Met de resultaten van deze testen kan er een desensibilisatie worden opgestart waarbij het doel is om het lichaam aan te leren minder gevoelig te reageren op de allergenen die de allergie aanwakkeren.

Huidbiopten

Soms is de oorzaak van huidprobleem niet oppervlakkig te zien. Dit is bijvoorbeeld wanneer er een aanval van het eigen immuunsysteem is op een huidstructuur of bij huidkanker. Huidbiopten worden naargelang de locatie of uitgebreidheid met behulp van lokale of algemene verdoving genomen en worden naderhand altijd gehecht met enkele draadjes.

Medische beeldvorming

Hoewel het grootste deel van de huid zichtbaar is zijn er ook delen niet met het blote oog te zien zoals de gehoorgangen. Om deze goed te onderzoeken alsook te behandelen kunnen we gebruik maken van  video-otoendoscopie en CT Scan/ MRI beeldvorming.

Chirurgie

Soms is er nood aan verder chirurgische stappen zoals

 • CO2 laserchirurgie
 • huidcorrecties
 • oncologische chirurgie

Het samenwerken tussen baasjes, patiënt en dierenarts geeft altijd de beste resultaten voor een gezonde huid. Gelukkig staat de wetenschap niet stil en zijn we bij Anicura mee met de nieuwste technieken en kennis om huidproblemen de baas te kunnen.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.