Net een kitten?

Wij geven je graag gericht advies. Ga naar: Kitten Wijzer

Laserbehandeling

Net zoals in de humane geneeskunde streven wij in de diergeneeskunde ernaar om onze patiënten steeds met nieuwe innovatieve en verbeterde technieken te behandelen. In onze kliniek hebben wij ons om deze reden toegelegd op het gebruik van lasers zowel voor chirurgische als therapeutische toepassingen.

Wat is Laser?

Bij lasers wordt een krachtige lichtstraal, al dan niet zichtbaar met het blote oog, opgewekt in een generator.  Afhankelijk van de opgewekte golflengte zal elke laser een andere interactie hebben met weefsels. Door deze energie over te brengen op de weefsels ontstaat er een laser-weefsel interactie en een gewenst effect van weefsel verdampen, snijden, of door middel van de ontstane schokgolven stenen te vergruizen.

Bij therapeutische lasers maken we gebruik van dezelfde golflengtes maar door deze in een lagere energie en grotere oppervlakte toe te passen ontstaat er een weefsel genezend effect.

Er bestaan verschillende types van laser die elk hun eigen golflengte range hebben. Naargelang de golflengte zal de laser geschikt zijn voor bepaalde doeleinden in de diergeneeskunde.

1.CO2-LASER

De Co2 laser is een laser waarbij de opgewekte energie slechts heel oppervlakkig in het weefsel gaat werken. Hij wordt namelijk snel geabsorbeerd door water.

Aangezien onze cellen veel water bevatten zal hij het water hierin verhitten en snel verdampen waardoor de cellen vernietigd worden. Doordat hij heel precies gericht kan worden zien we amper hitte schade thv het gezond weefsel rondom de incisieplaats.

Bovendien kan hij zowel bloedvaten als zenuwuiteinden tot een bepaalde diameter afdichten. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat er minder bloedingen zijn tijdens de ingreep alsook dat er postoperatief veel minder pijn wordt ervaren door de patiënt. Dit laatste leidt tot verhoogde comfort en een sneller herstel.

Als extra troef zien we een sterk verminderde kans op post operatieve infecties wanneer we de CO2 laser inzetten ipv te werken met een scalpel mes.

De Co2 laser kan ingezet worden voor operaties die voordien met een scalpel mes werden uitgevoerd maar ook voor operaties die niet meer konden worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn huidkankers op de oren en neuzen alsook gezwellen en cysten op plaatsen waar er weinig of helemaal geen huid overschot is om te hechten zoals aan poten en staarten.

Beeld van een folliculaire cyste naast de voetzool die dmv CO2 laser verwijderd zal worden.

De Co2 laser wordt ook gebruikt voor ingrepen ter hoogte van de keel zoals bij gehemelte correcties bij kortsnuiten of om tumoren in de mond en keelholte te verdampen. Ook hier is de eigenschap om bloedvaten en zenuwuiteinde te dichten een grote meerwaarde in het verminderen van complicatie en een versneld herstel.

 

2.DIODE LASER

Diode lasers bestaan op zich in verschillende golflengtes en hebben een gecombineerd snijdend en bloeding stelpend effect. Hier wordt de energie overgebracht door middel van een dunne glazen draadje. In onze kliniek beschikken wij over verschillende toestellen met meerdere golflengtes waaronder ook de allernieuwst BLUE light laser.

Doordat deze lasers werken met dunne fibers voor de overdracht van hun energie kunnen we deze endscopisch toepassen om bijvoorbeeld blaastumoren te snijden, poliepen te verdampen en ectopische ureters te opereren.

 

3.HOLMIUM-YAG

Dit is onze krachtigste laser die we in huis hebben. De laserstraal, ook overgedragen door fibers, creëert een krachtige plasmabubbel. Wanneer deze barst ontstaat er een schokgolf.   Deze schokgolven kunnen we gebruiken om bijvoorbeeld urinewegsteentjes te vergruizen in nieren, blaas en plasbuis. Daarnaast zetten we de holmium yag ook in om tumorweefsel  te verkleinen  in neus en blaas bijvoorbeeld.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.