Ga naar de hoofdinhoud

Galblaasruptuur

Maurice, een teckel van 4 jaar (mannelijk intact) werd doorverwezen naar onze praktijk wegens klachten van hyporexie, chronisch braken en lethargie. Voorgaande klachten waren een tweetal weken aanwezig. De thuisdierenarts had Maurice behandeld met maropitant. Dit gaf even beterschap maar snel na het stopzetten van de medicatie kwamen de symptomen terug.

Op algemeen onderzoek stelden we lethargie, koorts (40,8°C) en craniale buikpijn vast. Het bloedonderzoek vertoonde een duidelijke linksverschuiving en een CRP-waarde >100 mg/L (normaalwaarde < 10mg/L).

Abdominale echografie

Na overleg met de eigenaar werd door dierenarts Kato een abdominale echografie uitgevoerd. Opvallend was de afwezigheid van de galblaas, een peritonitisbeeld en een minimale hoeveelheid ascites.

Het buikvocht werd aangeprikt en onderzocht. Op cytologie werd een neutrofilaire inflammatie gezien, alsook een grote hoeveelheid staven en coccen. Het bilirubine-gehalte van het buikvocht bedroeg 27mcmol/L. Deze waarde was meer dan dubbel zo hoog als het bilirubine-gehalte van het bloed (7mcmol/L), wat erg suggestief is voor een galblaasruptuur. Het vocht werd opgestuurd naar het laboratorium voor cultuur.

Maurice werd ’s nachts gestabiliseerd aan de hand van infuustherapie, pijnmedicatie en breed-spectrum antibiotica.

Exploratieve laparotomie

De volgende dag werd door dierenarts Ziggy een exploratieve laparotomie uitgevoerd. De vermoedelijke diagnose van een galblaasruptuur werd bevestigd. De common bile duct was doorgankelijk, waardoor een cholecystectomie werd uitgevoerd en het abdomen uitvoerig werd gespoeld. Een deel van de galblaas werd opgestuurd voor cultuur.

Na intensieve zorgen in de hospitalisatie verbeterde de eetlust van Maurice 2 dagen na de operatie, alsook stopte het braken. De CRP-waarde werd dagelijks gecontroleerd en bevestigde  de klinische vooruitgang van Maurice. Ons vermoeden van een galblaasruptuur t.g.v. een bacteriële cholecystitis werd bevestigd toen de cultuur van het buikvocht en de galblaaswand beide E.Coli aantoonde.

Na zes intensieve dagen mocht Maurice eindelijk terug naar zijn warme thuis. Hij kwam nadien nog tweemaal op controle en intussen is hij terug helemaal de oude. Wat een doorzetter!

Een hond die zich op zijn achterpoten bevindt.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciƫren je feedback enorm.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.