Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Vaccinatie

Je huisdieren laten vaccineren is ongeacht zijn leeftijd belangrijk. Puppy’s en kittens maken afweerstoffen aan dankzij moedermelk. Daarna moet je huisdier zelf weerstand opbouwen.

Wat is een vaccinatie?

Het is belangrijk om je huisdier te laten vaccineren. Door een vaccinatie maakt je huisdier antistoffen aan tegen een bepaalde ziekte. Zo kan hij voldoende weerstand bieden wanneer hij besmet wordt met het virus. Om die weerstand te behouden, moet je huisdier opnieuw ingeënt worden. Breng daarom een jaarlijks bezoek aan je dierenarts.

Reis je naar het buitenland of brengt je huisdier tijd door in een huisdierenpension of -school? Dan moet hij verplicht ingeënt zijn. Vraag dit zeker na bij je dierenarts.

Waarom je huisdier laten inenten? 

Een gezonde huisdier is een blije huisdier. Met een vaccin kan je je huisdier beschermen tegen de meest voorkomende infecties. Voorkomen is beter dan genezen. Dankzij vaccinaties komen een aantal besmettelijke ziekten zoals de huisdierenziekte en parvo minder vaak voor.

Hoe werkt een vaccinatie voor je huisdier?

Er bestaan kernvaccinacties en niet-kernvaccinaties. Kernvaccinaties zijn inentingen die iedere huisdier moet krijgen. Of je huisdier ook niet-kernvaccinaties moet krijgen, hangt af van de omstandigheden waarin je huisdier leeft.

De kernvaccinaties bieden bescherming tegen:

  • huisdierenziekte (canine distemper virus)
  • Besmettelijke leverziekte (hepatitus of canine adenovirus)
  • Canine parvovirus

De niet-kernvaccinaties bieden bescherming tegen:

  • Bordetella bronchiseptica (deel van kennelhoest)
  • Parainfluenza (deel van kennelhoest)
  • Leptospirose (of rattenziekte)
  • Rabiës (of huisdiersdolheid)

Alle niet-kernvaccinaties moeten jaarlijks worden herhaald. Wil je met je huisdier naar het buitenland? Dan moet je jouw huisdier verplicht laten inenten tegen huisdiersdolheid. Om de meeste landen binnen te kunnen, moet deze inenting minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden.

Wanneer moet je jouw huisdier laten inenten?

Puppy’s krijgen hun eerste vaccinaties wanneer ze 6 weken oud zijn. Daarna moet je jouw puppy laten inenten op:

  • 8-9 weken
  • 12 weken
  • 16 weken
  • 1 jaar

Een AniCura-dierenarts stelt op maat van je huisdier een vaccinatieschema op.

Wat zijn de bijwerkingen van een vaccinatie bij je huisdier?

De kans dat je huisdier bijwerkingen heeft van een inenting zijn verwaarloosbaar klein. De meest voorkomende klacht is een tijdelijke bult op de plek van de vaccinatie. In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. Kleinere huisdieren hebben een iets grotere kans op bijwerkingen.

Titerbepaling huisdier

Via een titerbepaling worden de antistoffen in het bloed van je huisdier gemeten. Er wordt enkel een vaccinatie gegeven wanneer er uit bloedonderzoek blijkt dat bescherming nodig is. Let wel, de uitslag van een titerbepaling is niet 100 procent betrouwbaar.

Bovendien kan er met deze methode enkel getest worden op antistoffen tegen huisdierenziekte, besmettelijke leverziekte en parvo. De inenting tegen leptospirose moet nog steeds ieder jaar gegeven worden.

Kosten vaccinatie huisdier

De kosten van een inenting hangen af van de prijs van het consult en de vaccinatie. Vraag aan je dierenarts tegen welke ziektes en hoe vaak je huisdier ingeënt moet worden. Een titerbepaling kost meer dan het inenten volgens een vast vaccinatieschema.

Wil je meer weten over de kosten van de inentingen? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.