Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Gebitscontrole bij honden

Ontdek hoe belangrijk het is om regelmatig het gebit van je hond te laten controleren. Tot wel 80% van de honden heeft tandproblemen zonder dat hun eigenaren het weten. Merk je dat je hond uit zijn mond ruikt of moeite heeft met eten? Dit zijn vaak tekenen van gebitsproblemen die niet normaal zijn.

Lees ook: gebitscontrole kat

Gebitsproblemen bij honden zijn helaas gebruikelijk. Uit onderzoek blijkt dat wel 80% van de honden tandproblemen heeft, vaak zonder dat hun eigenaar hiervan op de hoogte is. Merk je dat je hond uit zijn mond ruikt of moeite heeft met eten? Deze 'stinkende geuren' zijn niet normaal bij een hond. Lees ook: hond heeft stinkende adem

Laat het gebit van je hond regelmatig controleren door je dierenarts. Zo voorkom je vervelende gebitsproblemen en mogelijk ook orgaanproblemen!

Symptomen van gebitsproblemen bij honden

Je kunt gebitsproblemen bij je hond herkennen aan symptomen zoals:

  • Slechte adem
  • Bloedend tandvlees
  • Verminderde eetlust, moeite met eten of helemaal niet meer eten
  • Morsen met voedsel
  • Gedragsveranderingen of slechte vachtverzorging kunnen ook wijzen op pijn in het gebit. Bij deze symptomen is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts.

Soms kunnen er ernstige gebitsproblemen zijn waar je zelf niets van merkt!

De gebitscontrole van je hond

Tijdens de gebitscontrole van je hond bekijkt de dierenarts uitgebreid het tandvlees en de tanden.

Soms is het niet mogelijk om tijdens de gebitscontrole het hele gebit goed te bekijken. Voor verder onderzoek kan dan een verdoving nodig zijn. Als dit het geval is, bespreekt de dierenarts dit altijd van tevoren met jou.

De dierenarts let bij de controle bijvoorbeeld op:

  • Gezondheid van het tandvlees: gezond tandvlees is roze en glanzend. Ontstoken tandvlees kan rood zijn of bloeden, wat kan wijzen op tandvleesontsteking.
  • Verkleuring of slijtage van tanden: een gezonde tand is volledig en wit. Bij oudere honden kunnen tanden verkleuren of slijten.
  • Scheve of gebroken tanden: tijdens de gebitscontrole let de dierenarts ook op tandstand en gebroken of ontbrekende tanden.

Behandeling van gebitsproblemen bij honden

Als je hond vergevorderde gebitsproblemen heeft, kan alleen een dierenarts met specialisatie in tandheelkunde ze oplossen. Mogelijke behandelingen zijn onder meer:

  • Vullingen
  • Tanden trekken
  • Gebitsreiniging: verwijdering van tandplak en tandsteen
  • Wortelkanaalbehandeling
  • Plaatsen van een kroon

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij honden?

Gebitsproblemen ontstaan vaak door tandplak, een ophoping van bacteriën tussen tand en tandvlees die snel kan verharden tot tandsteen. Tandsteen irriteert het tandvlees en vergroot de kans op tandvleesontsteking (gingivitis) of vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis).

Stadia van tandvleesontsteking

Meer problemen door gebitsproblemen

De voortdurende, maar onzichtbare infectie aan het tandvlees is erg ongezond voor het lichaam van je huisdier. Bacteriën uit de bek komen via ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht en kunnen belangrijke organen zoals lever, nieren en hart ernstig infecteren.

Gelukkig is het eenvoudig te voorkomen! Door dagelijks de tanden van je hond te poetsen en regelmatige controle door de dierenarts kun je je huisdier en jezelf veel leed besparen.

Zijn gebitsproblemen erfelijk?

Individuele dieren verschillen sterk in de vorming van tandsteen. Aanleg voor tandsteen is een belangrijke factor. Controleer regelmatig het gebit van je hond bij een slechte adem.

Gebitsproblemen bij honden voorkomen

De beste manier om gebitsproblemen bij je hond te voorkomen, is door dagelijks de tanden te poetsen.

Andere manieren om gebitsproblemen te voorkomen zijn onder meer:

  • Regelmatige reiniging van het gebit van je huisdier
  • Geven van brokken in plaats van natvoer
  • Geven van speciale kauwstaven die goed zijn voor het gebit van je hond
  • Geven van speelgoed dat bijdraagt aan het reinigen van de tanden

Je dierenarts geeft je graag advies over tandverzorging en het voorkomen van gebitsproblemen.

Kosten van gebitscontrole bij honden

De kosten van een gebitscontrole zijn afhankelijk van het dier en of er een verdoving nodig is. Neem voor meer informatie over de kosten contact op met een kliniek bij jou in de buurt.

Twijfels of vragen? Heb je vragen over gebitscontrole bij je hond of twijfel je of een gebitscontrole nodig is? Neem dan contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.