Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Hernia perinealis bij honden

Hernia perinealis is een vorm van hernia dat zich specifiek bevindt in de bekkebodemspieren.

Wanneer de spieren rond de endeldarm een breuk of scheur vertonen, wordt dit aangeduid als een hernia perinealis. Deze aandoening vereist altijd een operatieve ingreep.

Wat is een hernia perinealis?

Normaal gesproken duwt een hond tijdens het poepen met de persbeweging de ontlasting vanuit de endeldarm door de anus naar buiten.

Bij een hernia perinealis werken de spieren rond de endeldarm niet meer goed vanwege verslapping of scheuren. Hierdoor kan de ontlasting tijdens het poepen niet gemakkelijk door de anus naar buiten worden geperst. Dit resulteert in ophoping van ontlasting in een zakvormige uitbreiding van de endeldarm onder de huid naast de anus.

Complicaties van de hernia

Tijdens het persen kunnen ook de prostaat, blaas en darmen naar beneden worden geduwd, wat niet alleen pijnlijk is maar ook gevaarlijk voor je hond. Dit kan leiden tot beknelling of obstructie van verschillende organen.

Een breuk in de bekkenbodemspieren komt voornamelijk voor bij mannelijke honden. Bij niet-gecastreerde reuen kan het mannelijk geslachtshormoon testosteron op latere leeftijd leiden tot verzwakking van de bekkenbodemspieren en een vergroting van de prostaat.

Het verschil tussen een hernia perinealis en een rughernia

Hoewel beide aandoeningen pijn veroorzaken bij je hond, is een rughernia of halshernia heel anders dan een hernia perinealis. De verschillen tussen deze soorten hernia's zijn:

  • Hernia perinealis: verslapping of scheuren van de spieren rond de endeldarm
  • Hernia: een scheuring van de tussenwervelschijf - onderverdeeld in rughernia, halshernia of lage rughernia

Elk type hernia heeft verschillende symptomen en vereist een andere behandeling. 

Symptomen van hernia perinealis

Een hernia perinealis is vaak al met het blote oog zichtbaar vanwege de opvallende uitstulping naast de anus. Andere veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Persen en/of huilen tijdens het poepen
  • Vaak likken aan het achterste
  • Wisselende consistentie van ontlasting
  • Algemene malaise
  • Niet meer kunnen plassen

Om een nauwkeurige diagnose te stellen, zal de dierenarts een inwendig onderzoek via de anus uitvoeren.

Behandeling van hernia perinealis bij honden

Een hernia perinealis verdwijnt niet vanzelf en kan alleen worden behandeld met een operatie. Wacht hier niet te lang mee, aangezien uitstel de situatie van je hond alleen maar kan verergeren. Bovendien kan door de druk om te persen de darm of blaas klem komen te zitten in de uitstulping, met ernstige gevolgen zoals onvermogen om te plassen.

Operatie van hernia perinealis

Tijdens de operatie worden de bekkenbodemspieren hersteld door de bekkenbodem te versterken en de breuk te sluiten.

Na de operatie

Hoewel het een complexe operatie is, herstellen honden meestal snel. Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond na de operatie persbewegingen maakt tijdens de ontlasting. In veel gevallen kan dit worden voorkomen met een speciaal dieet en laxeermiddelen.

Om een nieuwe hernia perinealis te voorkomen, kan castratie een optie zijn. Dit voorkomt dat de prostaat vergroot en de doorgang van ontlasting belemmert. Wanneer je hond niet hoeft te persen om ontlasting door de belemmerde endeldarm te krijgen, is er ook geen risico op breuk in de bekkenbodemspieren.

Als je niet wilt dat je reu (chemisch) wordt gecastreerd, zijn medicijnen soms een alternatief.

Voordelen en nadelen van een operatie voor hernia perinealis

Bij een hernia perinealis is een operatie noodzakelijk om te voorkomen dat organen verschuiven, verzakken of elkaar afklemmen. De prognose na een goed uitgevoerde operatie is meestal goed.

Een operatie voor hernia perinealis is complex en niet zonder risico's. Mogelijke complicaties zijn wondinfectie en terugkeer van de aandoening. Gelukkig is de kans op (blijvende) incontinentie zeer klein.

Een nadeel van de operatie is dat er geen garantie is dat je hond geen hernia perinealis meer krijgt. Nazorg is ook vereist om ervoor te zorgen dat je hond volledig herstelt zoals gewenst.

Kosten van hernia perinealis bij honden

Je dierenarts zal graag al je vragen beantwoorden en een schatting geven van de kosten voor de behandeling van hernia perinealis bij je hond. Deze kosten zijn afhankelijk van de ernst van de hernia perinealis en de benodigde pre- en postoperatieve zorg.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.