Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Neurologische onderzoek bij honden

Jij kent jouw hond het beste en weet wat elke gedraging betekent. Maar wat als jouw hond zich plots anders gaat gedragen? Als hij bijvoorbeeld begint te zwalken, zijn kop scheef houdt of lusteloos voor zich uit staart? In dit geval is het verstandig om langs te gaan bij een dierenarts.

Lees ook: Neurologisch onderzoek kat

Neurologisch onderzoek bij je hond

Soms is het duidelijk dat neurologisch onderzoek nodig is, andere keren zal eerst uitgesloten moeten worden wat er niet aan de hand is.

Je dierenarts kan besluiten om je door te verwijzen naar een specialistisch centrum voor een neurologisch onderzoek.

Op die manier kan worden vastgesteld welke eventuele aandoening het afwijkende gedrag veroorzaakt. In sommige gevallen is een hersenscan nodig.

Wanneer is neurologisch onderzoek nodig bij je hond?

Neurologisch onderzoek richt zich op het functioneren van het zenuwstelsel. Dus als de dierenarts vermoedt dat daarmee iets mis is, volgt er een neurologisch onderzoek.

Maar wat valt daar dan onder? Denk bijvoorbeeld aan vreemde motoriek van je hond: het dier struikelt over zijn eigen poten, houdt constant zijn kop scheef of lijkt plotseling niet meer te kunnen springen.

Ook abnormaal gedrag (lusteloos voor zich uit staren) en epileptische aanvallen kunnen redenen zijn voor neurologisch onderzoek.

Hoe ziet neurologisch onderzoek bij je huisdier eruit?

Hoe de dierenarts je hond gaat onderzoeken, hangt af van de klachten die je huisdier heeft. In elk geval zal de dierenarts kijken naar de houding en bewegingen van je dier.

Hoe staan de poten, hoe is de stand van de kop, hoe beweegt het dier als het bijvoorbeeld wordt gedwongen om te hinkelen?

Daarnaast zal de dierenarts kijken hoe alert je hond is. Ook het testen van reflexen is onderdeel van een neurologisch onderzoek.

Het doel is uiteindelijk om te onderzoeken hoe het zit met de informatie-uitwisseling tussen de zenuwen en de hersenen: het ‘besturingssysteem’ van je hond.

Wanneer is een hersenscan van je hond nodig?

Het kan zijn dat neurologisch onderzoek het gedrag van je hond niet (volledig) verklaart. Dan is het verstandig om letterlijk in te zoomen op de hersenen.

Een hersenscan kan worden gebruikt om aandoeningen op te sporen of juist uit te sluiten. Zodat uiteindelijk het beste behandelplan kan worden opgesteld voor je hond.

De dierenarts zal met je bespreken waarom het wel of niet raadzaam is om een hersenscan te maken en wat de verwachtingen zijn.

Wat kan een hersenscan aan het licht brengen?

Een hersenscan kan onder meer zichtbaar maken of je hond een hersen(vlies)ontsteking, herseninfarct, hersenbloeding of -tumor heeft.

Ook als je hond één of meerdere epileptische aanvallen heeft gehad, kan dat aanleiding zijn voor een hersenscan.

Overigens betekent het maken van een hersenscan niet automatisch dat je huisdier een aandoening met blijvende schade heeft.

Zo kan de hersenschade na een hersenbloeding in sommige gevallen volledig herstellen als de onderliggende oorzaak wordt behandeld.

Hoe werkt een hersenscan bij een hond?

Hersenscans bij honden worden gemaakt door middel van MRI: Magnetic Resonance Imaging.

Met deze techniek kunnen vooral de zogenaamde weke (zachte) delen in het lichaam nauwkeurig in beeld worden gebracht. Dit maakt MRI heel geschikt voor onderzoek van de hersenen.

Het magneetveld van de MRI-scanner is niet schadelijk, maar toch mag er niemand in de scanruimte aanwezig zijn. Dit zou namelijk de kwaliteit van de beelden kunnen beïnvloeden.

Je kunt daarom helaas tijdens het maken van de scan niet bij je huisdier blijven.

Onder narcose

Omdat het essentieel is dat je hond lang stil ligt, wordt het dier onder narcose gebracht. Voor een narcose moet je huisdier nuchter zijn, hij mag twaalf uur voor de scan niet meer eten of drinken – uiteraard krijg je voor het zover is via de kliniek alle benodigde instructies en uitleg.

Je mag bij je huisdier blijven tot de narcose werkt en je dier diep in slaap is. Vervolgens brengen we je hond naar de aparte scanruimte.

Tijdens de narcose heeft je hond een buisje in de keel. Via dit buisje worden het narcosegas en extra zuurstof toegediend.

Bovendien krijgen we via het buisje informatie over de ademhaling en de diepte van de narcose. Deze worden constant gemonitord door een speciaal opgeleide dierenartsassistente in een kamer naast de scanruimte.

Het onderzoek begint met drie overzichtsscans. Op basis daarvan bepaalt een tweede specialist, de dierenarts-radioloog, welke scans er nog meer nodig zijn.

Wat gebeurt er nadat de hersenscan gemaakt is?

Hoe snel je hond wakker is na de hersenscan is afhankelijk van de narcose die het dier gehad heeft. Over het algemeen is het snel, omdat er geen zware narcose wordt gebruikt. Zodra je huisdier wakker en alert is, mag het mee naar huis.

De dierenarts-radioloog bekijkt de beelden nauwkeurig en deelt de bevindingen terug met de dierenarts. Binnen maximaal 48 uur krijg je van ons de uitslag.

Bij dringende gevallen neemt de dierenarts zelf contact op met de radioloog en stuurt binnen korte tijd het verslag door, zodat dezelfde dag nog contact opgenomen kan worden.

Afhankelijk van de uitslag overlegt de dierenarts met je over een eventuele vervolgbehandeling.

Wat zijn de risico’s aan een hersenscan voor je hond?

Een hersenscan maken via MRI is een uitgebreide procedure. Er komt geen schadelijke straling vrij, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Je hond moet wel onder narcose, waardoor je dier twaalf uur van tevoren niet meer mag eten. En dat vinden de meeste huisdieren natuurlijk niet echt leuk. Toch is het belangrijk dat je je hier strikt aan houdt.

Overigens mag je hond wel gewoon water drinken. Voor het huisdier onder narcose gaat, wordt het goed onderzocht. Tijdens de narcose wordt de fysieke toestand van je huisdier non-stop gemonitord.

De risico’s van de narcose zijn – net als bij mensen – dan ook minimaal.

De kosten van een hersenscan bij je huisdier

Voor het maken van een hersenscan is geavanceerde apparatuur nodig. Bovendien moeten de beelden stuk voor stuk geanalyseerd worden door de radioloog.

Je begrijpt dat de kosten van een hersenscan daarom kunnen oplopen.

Hoe hoog de kosten uiteindelijk zijn, verschilt per keer, omdat elke hersenscan maatwerk is. De specialisten van je kliniek kunnen je er meer over vertellen.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.