Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

De castratie van jouw kat

Wil je ongewenst hormonaal gedrag bij je kater voorkomen? Dan raden we je aan om je kat te laten castreren. Bovendien is het in België verplicht om je kat te laten castreren.

Wat houdt een castratie bij een kat in?

Wanneer je jouw kat laat castreren wordt de testosteronproductie verminderd. De zaadproductie stopt en katers zijn vanaf dat moment onvruchtbaar. 

Waarom je kat laten castreren?

Je vermijdt ongewenste nestjes. Zo help je het aantal zwerfkatten mee beperken. Maar ook huiskatten kunnen baat hebben bij een castratie. Een gecastreerde kat heeft minder last van dominant gedrag en zal zijn territorium minder met urine afbakenen.

Dominant of agressief gedrag kan voor heel wat problemen zorgen. Je kat loopt meer risico op bijtwonden tijdens een territoriaal gevecht. Zo kunnen ze besmettelijke ziekten zoals kattenleukemie of kattenaids krijgen. Bovendien kunnen bijt- en krabwonden abcessen veroorzaken.

Opgepast, hormonaal ongewenst gedrag zal na een tijd aangeleerd gedrag worden. Een castratie is dus niet altijd de oplossing voor een bestaand gedragsprobleem.

Is het verplicht je kat te laten steriliseren in België?

De regels zijn duidelijk. Alle jonge katjes in België moeten verplicht gechipt en gecastreerd worden. 

Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 in Vlaanderen moesten voor 1 januari 2020 gecastreerd zijn. Is jouw kat geboren na 31 maart 2018? Dan moet hij gecastreerd worden voor hij 5 maanden oud is. Dat geldt ook wanneer je katjes weggeeft of verkoopt. Enkel erkende kattenkwekers hoeven zich niet aan deze regelgeving te houden.

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden er andere regels. Katten geboren voor 1 januari 2018 moesten voor 1 juli 2018 gecastreerd zijn. Is jouw kat geboren na 1 januari 2018? Dan moet hij gecastreerd worden voor hij 6 maanden oud is. Niet-gecastreerde buitenlandse katten die ouder zijn dan 5 maanden moeten binnen 30 dagen na hun aankomst worden gecastreerd. 

Een castratie is niet verplicht wanneer een kat tussen twee erkende kwekers wordt verkocht of wanneer de kat bestemd is voor iemand buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Wordt er een kitten jonger dan 6 maanden verkocht binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan is de volgende eigenaar verantwoordelijk voor de castratie.

Vanaf en tot welke leeftijd kan je je kat laten castreren?

Laat je kater castreren als hij tussen 4 en 6 maanden oud is. Doe je dit pas op latere leeftijd? Dan kan je kater ongewenste nestjes veroorzaken. Bovendien bestaat de kans dat ongewenst hormonaal gedrag aangeleerd gedrag wordt.

Nadelen

Hou na de castratie het gewicht van je kat goed in de gaten. Schakel over op voer voor gesteriliseerde of gecastreerde katten om overgewicht te voorkomen.

Hoe gebeurt de castratie van een kat?

Tijdens een castratie worden beide testikels permanent operatief verwijderd. De ingreep is onomkeerbaar. Onder verdoving worden er 2 zeer kleine sneetjes gemaakt om de testikels te verwijderen. Het is meestal niet nodig om de wondjes te hechten. Je kat kan dezelfde dag weer naar huis.

Hoe je kat voorbereiden op een castratie?

Breng je kat nuchter binnen op de dag van de castratie. Hou hem daarom minstens 8 uur voor de operatie binnen. Voor je kater onder narcose wordt gebracht, wordt hij zorgvuldig onderzocht. Om infecties te voorkomen wordt het te behandelen gebied geschoren.

Nazorg bij de castratie van je kat

Blijf na de operatie bij je kat. Zodra hij wakker is, mag je hem eten geven. Controleer zijn wonden dagelijks. Zien de wondjes er gezwollen of rood uit of hebben ze een vieze geur? Neem dan meteen contact op met een AniCura-dierenarts. 

Begint jouw kat te likken of bijten aan zijn wondjes? Doe hem dan een kraag of medische romper aan. Vraag ernaar bij een AniCura-dierenarts. 

Wat kost een castratie bij een kat?

De prijs van een castratie is afhankelijk van het gewicht van je kat. Wil je meer weten over de kosten van het laten castreren van je kat? Neem contact op met een AniCura-dierenarts. 

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.