Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

De sterilisatie van jouw kat

Grote liefde voor je kat maar liever geen nestje kittens in huis? Dan raden we je aan om je kat te laten steriliseren. In België is het trouwens verplicht om je kat te steriliseren.

Wat houdt een sterilisatie bij een kat in?

Laat je je kat steriliseren of castreren? Het is misschien verwarrend maar in de volksmond gebruiken we vaak de term ‘steriliseren’ voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke dieren terwijl de medisch correcte term eigenlijk ‘castreren’ is. Tijdens zo’n ingreep worden de organen die geslachtshormonen produceren, volledig weggenomen. Bij een sterilisatie, volgens medische termen, worden enkel de eileiders onderbroken. Dat betekent dat de eierstokken van je kat nog steeds hormonen produceren en je kat dus nog steeds krols zal worden.

Omdat voor kattinnen de term ‘sterilisatie’ in de praktijk meer wordt gebruikt dan ‘castratie’, spreken we in de rest van de tekst over ‘sterilisatie’, ook al is dit niet de medisch correcte benaming.

Je kan je kater trouwens ook laten steriliseren. Dan worden de zaadleiders onderbroken. Deze operatie wordt echter niet vaak uitgevoerd. Een castratie biedt namelijk meer voordelen. Voor showkatten is een sterilisatie van katers soms aangeraden. De testikels moeten dan namelijk nog aanwezig zijn. In dit artikel wordt enkel de sterilisatie van een kattin besproken.

Waarom je kat laten steriliseren?

Je vermijdt ongewenste nestjes. Katten zijn erg vruchtbaar. De eisprong van een kattin wordt namelijk opgeroepen door een dekking van een kater. Als jouw kattin buiten komt, kan ze dus heel snel zwanger raken. Je kan je kat daarom best preventief laten steriliseren. Draagt jouw kat toch ongewenst kleintjes? Neem dan contact op met je dierenarts om de mogelijkheden te bespreken.

Verder heeft je kat minder kans op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking.

Bovendien heeft je kat meestal minder last meer van ongewenst hormonaal gedrag. Een krolse kat in huis hebben, is vaak geen pretje. Je kat miauwt onophoudelijk en vraagt veel aandacht. Je kat steriliseren kan helpen dit te verminderen.

Is het verplicht je kat te laten steriliseren in België?

De regels zijn duidelijk. Alle jonge katjes in België moeten gechipt en gesteriliseerd/gecastreerd zijn.

Kittens geboren na 31 maart 2018 moeten verplicht gesteriliseerd worden voor ze vijf maanden oud zijn. Dit geldt niet voor erkende kattenkwekers. Wil je een kat geboren na 31 maart 2018 verkopen of weggeven? Dan moet ze al gesteriliseerd zijn voor ze vijf maanden oud was. Als je een kat verkoopt aan een erkende kattenkweker hoeft dit niet.

Heb je een kat geboren voor 1 april 2018 maar na 31 augustus 2014? Dan moest ze al gesteriliseerd zijn tegen 1 januari 2020.

Bovendien moet elke kat die van eigenaar verandert, gechipt en gesteriliseerd zijn.

Subsidie voor het steriliseren van je kat

Sommige Belgische steden en gemeenten geven een subsidie voor het laten steriliseren van jouw kat. Meer informatie over de richtlijnen in Vlaanderen vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Nadelen

Na een sterilisatie produceert je kat minder hormonen. Je kat zal minder actief zijn en zal makkelijker zwaarder worden. Geef je kat daarom na de operatie aangepaste voeding voor gesteriliseerde dieren.

Verder brengt elke operatie onder narcose een klein risico voor je huisdier met zich mee. Bij AniCura wordt de ademhaling van je kat altijd gemonitord. Zo worden de risico’s zoveel mogelijk beperkt.

Wanneer je kat laten steriliseren?

Je kan je kittens vanaf ze vier à zes maanden oud zijn laten steriliseren. Zo blijf je de eerste periode van krolsheid voor. Maar ook als je kat krols is, kan je ze nog laten steriliseren.

Je kat is nog niet gesteriliseerd, maar je dierenarts constateert een baarmoederontsteking? Dan laat je best zo snel mogelijk een baarmoederoperatie uitvoeren. Deze situatie kan levensbedreigend zijn. Een kattin hoeft dus niet eerst kittens te baren voor je ze kan laten steriliseren.

Hoe gebeurt een sterilisatie bij een kat?

Voor de operatie wordt het hartje van je kat gecontroleerd, wordt er naar haar longen geluisterd en wordt ze nauwkeurig gewogen. Daarna wordt ze onder narcose gebracht en krijgt ze de nodige pijnstilling. Om infecties te voorkomen, wordt het te behandelen gebied geschoren en gedesinfecteerd.

Er wordt een kleine snee van ongeveer 1 cm gemaakt in de buikholte. Langs deze incisie worden de eierstokken uit de buik verwijderd. Daarna worden de buikspieren en de huid gehecht. De hechtingen aan de binnenkant zijn oplosbaar.

Laparoscopische sterilisatie

In een aantal van onze klinieken en praktijken kan de sterilisatie uitgevoerd worden via een kijkoperatie. Tijdens een laparoscopische sterilisatie worden er twee of drie kleine sneetjes in de buik gemaakt. Daarna worden een camera en instrumenten ingebracht. Zo kunnen de eierstokken en eventueel de baarmoeder van je kat op een minder invasieve manier verwijderd worden.

Hoe je kat voorbereiden op de sterilisatie?

Een operatie kan zowel voor jou als je kat spannend zijn. Je hoeft je echter geen zorgen te maken. In onze klinieken en praktijken worden dagelijks sterilisaties uitgevoerd.

Het is belangrijk dat je kat nuchter is op het moment dat je ze binnenbrengt voor een sterilisatie. Je houdt je kat daarom best binnen. Ten minste acht uur van tevoren mag je ze geen eten meer geven. Water mag je wel ter beschikking laten staan.

Nazorg bij de sterilisatie van je kat

In vrijwel alle gevallen mag jouw kat op de dag van de ingreep weer naar huis. Ze mag dezelfde dag ook gewoon eten.

Om te voorkomen dat je kat aan haar wond gaat likken of bijten, wordt vaak aangeraden om haar een kraag of medische romper aan te doen tot de hechtingen eruit zijn. Dit kan tien tot veertien dagen duren. In die periode hou je de kat best binnen. Zo verkleint het risico dat ze met de kraag of romper ergens achter blijft haken.

Controleer elke dag de wonde. Merk je dat de wonde rood of gezwollen is? Neem dan voor de zekerheid contact op met je dierenarts.

Wat kost een sterilisatie van een kat?

De prijs voor de sterilisatie van je kat hangt af van het type operatie. Een laparoscopische operatie is duurder dan een klassieke sterilisatie. Wij geven je graag advies over de meest geschikte behandeling voor jouw kat en informeren je over de precieze kosten.

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.