Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Vaccinatie van je kat

Het is belangrijk je kat ongeacht zijn leeftijd te laten vaccineren. Dankzij moedermelk maken kittens afweerstoffen aan. Je kat moet daarna zelf weerstand opbouwen en daar kan een vaccin bij helpen.

Wat is een vaccinatie?

Dankzij een vaccinatie maakt je kat antistoffen aan tegen een bepaalde ziekte. Zo kan hij weerstand bieden wanneer hij besmet wordt met een virus. Wilde, niet-gevaccineerde katten verhogen het risico op verspreiding van virussen.

Waarom je kat laten vaccineren?

Voorkomen is beter dan genezen. Met een vaccinatie bouwt een kat weerstand op zonder dat hij ziek hoeft te worden. Om die weerstand te behouden, moeten sommige inentingen jaarlijks herhaald worden. Dankzij vaccinaties komen bepaalde besmettelijke ziekten zoals panleucopenie en leucose minder voor.

Het is verplicht om je kat te laten vaccineren wanneer je met hem naar het buitenland wil reizen of wanneer je hem naar een pension brengt. Vraag dit zeker na bij je dierenarts.

Hoe werkt een vaccinatie voor je kat?

Kernvaccinaties zijn vaccinaties die iedere kat moet krijgen. Of je kat niet-kernvaccinaties moet krijgen, hangt af van de omstandigheden waarin je kat leeft.

De kernvaccinaties bieden bescherming tegen:

  • Kattenziekte of panleucopenie (feline parvovirus)
  • Feline herpesvirus (FHV)
  • Feline calicivirus (FCV)

De niet-kernvaccinaties bieden bescherming tegen:

  • Leucose of feline leukemie virus
  • Chlamydia
  • Rabiës

De vaccinatie voor rabiës is verplicht wanneer je met je kat naar het buitenland reist. De inenting moet meestal minstens drie weken voor vertrek gegeven worden.

Wanneer moet je jouw kat laten inenten?

Kittens krijgen hun eerste vaccinatie wanneer ze zes weken oud zijn. Daarna moet je kat ingeënt worden op:

  • 8-9 weken
  • 12 weken
  • 16 weken
  • 1 jaar

Je dierenarts stelt een vaccinatieschema op op maat van je kat.

Moet je een binnenkat laten inenten?

Binnenkatten bouwen weinig weerstand op. Bovendien blijft een virus soms jarenlang besmettelijk. Je kat kan dus ook binnen besmet raken door een virus dat jij of iemand anders binnenbrengt.

Wat zijn de bijwerkingen van een vaccinatie bij je kat?

De kans op bijwerkingen na een vaccinatie zijn verwaarloosbaar klein. In uitzonderlijke gevallen is je kat een tot twee dagen wat slomer dan normaal. Op de plek van de vaccinatie kan een verdikking ontstaan, maar die trekt vanzelf weer weg. In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden.

Vaccinatie kat kosten

De prijs voor de vaccinatie van een kat hangt af van de kosten van het consult en de vaccinatie. Wil je meer weten over inentingen voor je kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.