Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Internationale hondendag: 5 verrassende tips voor hondenbaasjes

Op Internationale Hondendag zetten we niet alleen onze trouwe viervoeters in het zonnetje, maar denken we ook na over hoe we hun levenskwaliteit kunnen verbeteren. Honden spelen een belangrijke rol in het leven van hun baasjes, en ze verdienen dan ook de beste zorg en aandacht. Toch zijn er veel aspecten van het hondenleven die vaak over het hoofd worden gezien of verkeerd begrepen. Daarom zetten we een aantal verrassende inzichten op een rij die je kunnen helpen om je hond niet alleen gelukkig, maar ook gezond te houden.

Zaventem, 26 augustus 2024 – Vandaag is het Internationale Hondendag, een perfect moment om stil te staan bij het welzijn van onze trouwe viervoeters. Daarom delen we enkele onverwachte tips om ervoor te zorgen dat je hond gezond en gelukkig blijft. Uit het nieuwste onderzoek blijkt dat maar liefst 81% van de Belgen hun hond beschouwt als een volwaardig familielid. Toch bestaan er nog veel misverstanden over wat een hond echt nodig heeft om zich goed te voelen.

1. De favoriete hondenspelletjes kunnen schadelijk zijn voor je hond

Hoewel populaire activiteiten zoals stokken gooien, tennisballen apporteren, en zwemmen op warme dagen leuk lijken, kunnen ze je hond ernstige schade toebrengen. Stokken kunnen gevaarlijk stoktrauma veroorzaken, terwijl het zand in de tennisballen de tanden van je hond kan beschadigen en het vangen ervan ook erg belastend kan zijn voor de gewrichten. Kies voor veiliger alternatieven, zoals trekspellen of hersenstimulerende spelletjes. Laat je hond enkel zwemmen in grote, bekende zwemvijvers met goede waterkwaliteit of in stromend water om risico's op ziekte en temperatuurshock te vermijden.

2. Een lachende hond kan pijn verbergen

Honden zijn meesters in het verbergen van pijn, waardoor veel eigenaren zich niet realiseren dat hun hond ongemak ervaart. Subtiele signalen zoals aarzeling bij het springen, verandering in loopgedrag, of rusteloosheid kunnen wijzen op onderliggende pijn. Het is belangrijk om deze tekenen serieus te nemen en tijdig een dierenarts te raadplegen. Preventieve gezondheidschecks kunnen helpen om verborgen problemen vroegtijdig op te sporen en tijdig te behandelen.

3. Je hond deelt niet altijd jouw hobby

Hoewel veel eigenaren graag hun hobby's delen met hun hond, heeft niet elke hond daar interesse in. Respecteer de voorkeuren van je hond en pas activiteiten aan zodat jullie beiden plezier hebben, want ook voor je hond is beweging essentieel. Zonder voldoende beweging kan je hond zich vervelen, wat kan leiden tot gedragsproblemen zoals meubels kauwen. Zorg daarom dat je hond dagelijks minstens twee keer fysiek en mentaal wordt uitgedaagd, bijvoorbeeld met wandelingen, spelletjes of training. Zorg daarna wel voor voldoende rust om overprikkeling te voorkomen. Rustdagen zijn minstens zo belangrijk om ongewenst gedrag te vermijden.

4. De tanden poetsen van je hond is een must

Hoewel 90% van de Belgische hondenbaasjes nooit de tanden van hun hond poetst, is mondhygiëne cruciaal voor hun gezondheid. Zonder regelmatige tandverzorging kunnen infecties ontstaan die het hart, de lever en de nieren aantasten. Door regelmatig te poetsen en het gebit door de dierenarts te laten controleren, voorkom je problemen en geef je je hond een langer en gezonder leven.

5. Weinig honden zijn knuffelaars

Veel mensen knuffelen hun hond graag, maar de meeste honden vinden dit niet prettig. Het beperkt hun bewegingsvrijheid en kan als een bedreiging voelen. Let op de lichaamstaal van je hond wanneer je hem knuffelt. Signalen van stress, zoals naar achteren geplaatste oren, wijd open ogen met zichtbaar oogwit, of een strak gesloten bek, wijzen erop dat hij knuffels niet zo fijn vindt. Respecteer de grenzen van je hond en toon genegenheid op andere manieren, zoals zachtjes aaien of samen spelen.

Meer nieuws

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.