Zaventem, 18 december 2024 – De feestdagen staan voor de deur: een tijd van gezelligheid, feestelijke maaltijden en cadeautjes. Maar voor onze huisdieren kunnen deze dagen onverwachte risico's met zich meebrengen. Daarom roepen we huisdiereigenaren op om tijdens de feestdagen extra waakzaam te zijn. Door bewust om te gaan met potentiële gevaren, kunnen letsels en bezoeken aan de dierenarts of zelfs spoedkliniek worden voorkomen.
Feestmaaltijden: lekker voor jou, gevaarlijk voor je huisdier
Tijdens de feestdagen is het verleidelijk om je huisdier een hapje van de feesttafel te geven, maar niet alles wat lekker is voor ons, is ook veilig voor hen. Veel mensen weten dat chocolade giftig is voor honden, maar wist je dat ook rozijnen, druiven, knoflook, uien en bepaalde noten levensgevaarlijk kunnen zijn? Deze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten, alvleesklierontsteking, nierfalen of zelfs vergiftiging.
Uit recent onderzoek bij Belgische baasjes blijkt dat 17% van de Belgische katteneigenaren en 24% van de hondeneigenaren toch vaak etensresten delen. Daarom raden we aan om, als je toch je huisdier wilt verwennen, te kiezen voor snacks die speciaal voor hen zijn gemaakt of zelf gezonde koekjes te maken.
Gevaren van kerstversieringen
Kerstversieringen brengen een gezellige sfeer, maar kunnen ook gevaarlijk zijn voor nieuwsgierige huisdieren. Breekbare kerstballen, feestlinten en kaarsen vormen risico’s. Hang daarom dus je kerstballen buiten bereik van je huisdier, berg linten goed op om verstikking te voorkomen en zet kaarsen op een veilige plek om brand door een kwispelende staart te vermijden.
Ook het water in de kerstboomvoet kan schadelijk zijn voor je huisdier, dek deze dus goed af zodat ze hier niet van kunnen drinken. Houd daarnaast giftige planten zoals kerststerren, hulst en maretak buiten bereik, zodat je dier er niet van kan eten.
Een veilige plek weg van de feestelijke drukte
De feestdagen brengen vaak stress mee door drukte, lawaai en vuurwerk, wat je huisdier kan overprikkelen. Behoud daarom dagelijkse routines zoals voedertijden en wandelingen, en creëer een rustige plek waar je dier zich kan terugtrekken. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid, zelfs bij bezoek. Is je huisdier bang voor vuurwerk? Begin dan op tijd met geluidstraining door geluidsopnames van vuurwerk via het internet zachtjes af te spelen terwijl je met je huisdier speelt of brokjes geeft. Raadpleeg op voorhand je dierenarts die je kan informeren over verschillende maatregelen die stress kunnen verminderen zoals feromonen,voeding of bepaalde geneesmiddelen. Als je huisdier toch in de feestelijke drukte aanwezig is, laat het dan ook nooit alleen om paniek en ontsnapping te voorkomen.
Met de juiste voorbereidingen zorg je ervoor dat jij en je huisdier op een rustige en stress vrije manier kunnen genieten van de feestdagen.