Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Cold water tail

Cold water tail is een pijnlijke aandoening aan de staartspieren van je hond waardoor zijn staart afhangt. Deze aandoening is niet te verwarren met een gebroken staart. Cold water tail wordt ook wel koudwaterstaart genoemd. Tien tot vijftien procent van alle honden houdt een iets andere staartstand over aan de aandoening.

Een hond met cold water tail.

Cold water tail: de symptomen

Het meest kenmerkende symptoom van cold water tail is een staart die naar beneden hangt. Je hond zal ook niet meer kwispelen. Het kan ook dat de eerste tien centimeter van zijn staart wel horizontaal hangt. Honden met cold water tail hebben vaak moeite om te gaan zitten of weer op te staan.

Cold water tail: de oorzaak

Cold water tail ontstaat wanneer de staart van je hond een inspanning moet leveren tijdens het zwemmen. Koud water veroorzaakt een vernauwing van de bloedvaatjes waardoor er geen bloed en zuurstof meer naar de staart gaat. De aandoening komt vooral voor bij werkhonden, pointers en retrievers. Een op de drie honden die ooit cold water tail hebben gehad hervallen.

Waarom zou je cold water tail laten behandelen?

Cold water tail geneest vanzelf. Maar om je hond pijn te besparen laat je hem best behandelen.

Wat kan je zelf doen om cold water tail te voorkomen?

Werk aan de conditie van je jachthond voor het jachtseizoen start. Zorg dat je hond een droog en warm ligbed heeft. Geef je pointer voldoende bewegingsruimte wanneer je hem vervoert.

Cold water tail: de diagnose

Cold water tail wordt tijdens een consultatie bij je dierenarts vastgesteld. Een bloedonderzoek biedt vaak meer informatie. Soms is een röntgenfoto noodzakelijk om een breuk uit te sluiten.

Cold water tail: de behandeling

Na twee weken is cold water tail bij bijna alle honden verdwenen. Je hond krijgt pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven. 

Twijfel je of je hond last heeft van cold water tail? Neem voor advies gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.