Wat is loopsheid bij een hond?

Tijdens de loopsheid bereidt de baarmoeder van je hond zich voor op een bevruchting. Je hond verliest bloed en is op dat moment het meest vruchtbaar. De bloeding is dus niet hetzelfde als menstruatie bij de mens.

Door het verhoogde progesterongehalte volgt na elke loopsheid een schijnzwangerschap. Hou je hond goed in de gaten. Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

Symptomen loopsheid hond

Je kan loopsheid bij een hond aan de volgende symptomen herkennen:

  • zwelling van de vulva
  • bloederige uitvloeiing
  • aandacht van andere honden
  • ongehoorzaamheid
  • overmatig plassen
  • veranderende staartpositie
  • likken aan de vagina

Verschoon regelmatig de hondenmand en dekens van je hond tijdens de loopsheid. Laat je hond op een rustige plek uit en laat haar niet loslopen. Een loopsheidbroekje kan de bloederige uitvloeiing netjes opvangen. Zo zal ze ook minder de aandacht van andere honden trekken.

Eerste loopsheid hond

Honden zijn voor de eerste keer loops voor ze een jaar oud zijn. Kleine honden zijn meestal tussen zes en tien maanden oud als ze voor de eerste keer loops zijn, grote honden tussen de tien en zestien maanden. Het kan voorkomen dat een hond pas na achttien maanden voor het eerst loops is. Honden kunnen ook op latere leeftijd nog loops worden.

Hoe vaak is een hond loops?

Een hond is meestal elke zeven maanden loops. De loopsheid duurt gemiddeld twee tot drie weken en verloopt in twee fases. Elke fase duurt ongeveer negen dagen. Tijdens de eerste fase zwelt de vulva van je hond op en moet ze vaker plassen. Daarna neemt de zwelling af. Tijdens de tweede fase vindt de ovulatie plaats. Dat is het perfecte moment om je hond te laten dekken.

Loopsheid hond stoppen

Om een nestje en de symptomen van loopsheid te voorkomen kan je je hond laten steriliseren. De eierstokken van je hond worden dan operatief verwijderd. Bovendien wordt zo de kans op melkkliertumoren, baarmoederontstekingen en suikerziekte verminderd. Vraag steeds advies aan je dierenarts.

Lees hier alles over een sterilisatie of een castratie bij honden.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.